Balzac’ın bu kitabı 3 kısa öyküsünün birleşiminden oluşuyor. Bunlar;
1- Deniz Kıyısında Bir Dram
2- Pierre Grassou
3- Uzun Yaşam İksiri
Deniz Kıyısında Bir Dram
Gezgin bir çift , deniz kıyısında giderken bir balıkçıyla tanışır. Balıkçının zorlanarak ve sefaletle boğuşarak geçirdiği hayatını öğrenen çift , balıkçının evinde akşam yemeği ısmarlamak ister. Eve giderken deniz kıyısında bir başka ev görürler ve orada kimin oturduğunu sorarlar. Balıkçı gizemli bir deyişle oradan geçmek zorunda olanların yollarını değiştirdiğini söyler. Gezgin çift eve uğramadan önce bu evde yaşayanla konuşmak isterler. Adamın hüzünlü ve mahzun hikayesinden sonra şoka uğrarlar.
Pierre Grassou
1800’lü yıllarda Fransa’da yaşayan Pierre, yaşamını kıt kanaat geçindiriyordu. Yaptığı tabloları satın alan simsar, kendisine çok cüzi bir ödeme yapıyordu. Ressam sanatında birçok ustadan eğitim almasına rağmen ustalarının çoğu bu sanatı bırakıp başka bir alana yönelmesini öğütlese de kendisi bu zevkinden vazgeçmemekte kararlıydı. Bir aile, simsar aracılığıyla portrelerini ressama çizdirmek istediklerini belirtir ve tanışırlar. Portre çizdirmek için eve gide gele ressamla samimi olmaya başlayan aile, bir akşam yemeği ve evdeki tabloları göstermek için ressamı eve davet ederler. Ressam , evdeki tabloları görünce şaşkınlığını gizleyemez.
Uzun Yaşam İksiri
Soylu bir zengin olan Don Juan, çokça şımarıklık ve hovardalık etmekten geri kalmazdı. Şatafatlı bir yemek düzenlediği bir akşam , babasının ölüm yatağında olduğunu öğrenip yanına gider. Babası kendisini öldükten sonra hayata geri döndürecek bir iksirin olduğunu ve ölümünün hemen ardından vücuduna sürmesini söyler. Fakat Don Juan , babasının mirası için gözü döndüğünden bu isteğini gerçekleştirmez ve ileriki hayatı boyunca bunla yaşamaya çalışır.
Bu birbirinden farklı türlerdeki üç öykünün altında aslında bize vermeye çalıştığı Balzac’ın ahlaki dersler yatar. İnsanın kendi bencilliğini olaylardan örneklerle inceleyen Balzac, çoğu yerde bu bencilliğin şahısta etki bırakmadığını ve bıraksa bile onu defetmek için uğraşan karakterleri göz önüne getiriyor.
Bir otobüs terminalinde okuduğum bu kitabın her bir öyküsünün sonunda, etrafıma baktığımda aslında etrafımızdaki insanların da böyle birçok hikayeye sahip olduğu/olacağı hissiyatı insanı çokça heyecanlandırıyor. 93 sayfalık Deniz Kıyısında Bir Dram kitabında üç hayat öyküsü anlatılabiliyorken bir büfede alışveriş yaparken hayatının öyküsünü kısa bir ayaküstü alışveriş anına bile sığdırabilen insanoğlu, ömrünün özetinin ne kadar kısa ve öz olduğunu varsın kendisi düşünsün.
Deniz Kıyısında Bir Dram