Devam etmek
2023 23. kitabı
Okunma: 13 Mart 2023 14:48
Denton Welch kısa hayatı boyunca birçok otobiyografik roman yazmış bir ressam ve yazar. Bisiklet sürerken geçirdiği kazanın ve bunun sonrasında hastanede ve bakım evindeki deneyimlerini kaleme aldığı Bulutun İçinden Bir Ses ölmeden hemen önce yazdığı ve neredeyse tamamladığı bir eser. Bir tatil gününde başlayan roman ani bir sıçrayışla kaza sonrasına dönüyor ve bir gencin tepetaklak olan dünyasına adapte olma ve bu dünyaya bakış açısının yeniden şekillenmesi sürecini gözlemliyoruz. Kazanın hemen ertesinde yaşadığı şok ve gerçeği kabullenememe çok iyi bir şekilde yansıtılmış. Sonraki alışma dönemi anlatıcının iradesini hastanenin eline bırakmasıyla ve çevresindeki hastaları gözlemlemesi ile devam ediyor. Bu kısımda anlatıcının yaptığı tespitler ve kullandığı tasvirler kitabın en hoşuma giden kısmı oldu. Bir sanatçı tarafından yapılan gözlemlerin sıradan bir insanın yaptıklarından ne kadar farklı olduğunu eminim siz de düşüneceksiniz. Hastane çalışanlarının hastalara karşı soğuk ve anlayışsız davranışları ve hastaların çaresizliği de bu kısımda öne çıkan temalardan. Yazarın bakım evine taşınmasından sonra ise anlatıcı iyileşme süreci devam ederken hayatına ne şekilde devam etmek istediğine karar vermeye çalışıyor. Çevresindeki kişilerin iyi veya kötü niyetle onun devam etmesine verdikleri olumsuz tepkilere de şahit oluyoruz. Bakımevinden ayrılma süreciyle devam eden hikaye anlatıcı kalacak bir ev bulmaya çalışırken belirsiz bir şekilde sonlanıyor. Yazarın kitabı tamamlayamamış olduğunu kitabı okuduktan sonra öğrendim ama bunun kitabın değerini benim gözümde azalttığını söyleyemem ve ucu açık sonları da her ne kadar bu kitapta bilinçli olarak yazılmamış olsa da seviyorum. Dürüstçe yazılmış bir roman. Tavsiye ediyorum.
Edebiyat & Roman
Bulutun İçinden Bir SesDenton Welch · Metis Yayınları · 202284 okunma