2023 16. kitabı
Okunma: 20 Mart 2023 10:12
Kafka'nın aşkı Milena! İmkansız bir aşk hikayesi. Hastalığı nedeniyle çalıştığı kurumdan emekli olan Kafka, yanlış bir eş seçimi yapan ve yaşadığı mutsuzluk sonucu ayaklarının üzerinde durmaya çalışan Milena. Onları bir araya getiren ise Milena'nın, Kafka'nın bazı eserlerini Çekçe'ye çevirmesi. Milena ile bu şekilde mektuplaşmaları zamanla aşka dönüşüyor. Kitapta Kafka'nın Milena'ya yazdığı mektuplar derlenmiş. Milena'nın ise Kafka'ya yolladığı mektupların çoğu Kafka'ya ulaşmamış, ulaşması engellenmiş veya postada kaybolmuş.Sadece son kısımda Milena'nın, Kafka'nın en yakın arkadaşı Max Brod'a yazdığı 8 mektup yer alıyor.Diğer mektupları ise kendi isteğiyle yok edilmiş. Milena ve Kafka, yaşları, karakterleri, bulundukları mekanlar farklı olsa da yaşadıkları yerde kendilerini yabancı hissetmeleri, babalarıyla olan ilişkileri, eşleri ve sevgilileri ile yaşadıkları duygusal tatminsizlikler gibi ortak noktalara sahipler.Kafka'nın sürekli bahsedip vurguladığı o 'korku' nedeniyle bu kavuşma bir türlü gerçekleşememiş. Kafka da biliyordu bu kavuşmanın gerçekleşmeyeceğini, acı bir kabulleniş içindeydi. Diyordu ya :"Bazı şeyler çok aşikâr, asla beraber yaşamayacağız, vücut vücuda aynı evi paylaşmayacağız, aynı masada oturmayacağız asla, aynı şehirde bile oturmayacağız. " Karşılıksız olmayan ama imkansız olan bir aşk ancak bu kadar acı verici olabilirdi çünkü. "Ayrıca, belki de seni çok sevdiğimi söylediğim zaman bu aşk anlamına gelmiyor, sen kalbime giren bir bıçaksın ve ben bu bıçağı daha da saplıyorum, işte aşk bu." derken tam da bundan bahsediyordu Kafka. "Benim için değerin Milena, yaşadığımız bu dünyanın çok üstünde,sana günlük olarak yazdığım kâğıt parçalarında yazılı değil." derken de "seni seviyorum" demeden nasıl hissettirilir bunu görüyoruz. Ve şöyle bitirdi ayrılığa koşar adım giderken : "Kanadından öpüyorum, kalbimin kuşu!"
2023 Okuma Raporları
Milena'ya MektuplarFranz Kafka · Panama Yayıncılık · 201465,8bin okunma
1.208 Gösterim
Seda
Karakterleri, olayları kendi ahlaki değerlerimiz dışında değerlendirmeliyiz bana göre.Okuduğum kitaplarda yazarın,şairin,ana karakterlerin, olayın doğru veya yanlış olduğundan çok bize neyi nasıl hissettirdiğine odaklanmayı tercih ediyorum. Aşk-ı Memnu'dan kastınız evli olan Milena'nın Kafka ile yaşadığı aşk diye tahmin ediyorum. Oysa Milena'nın eşi de onu defalarca aldatmıştır. Biz bunu mu tartışacağız, yoksa dönemin özelliklerini,dönemin insanlarının kendini nasıl geliştirdiğini, yaşadığı zorluklara rağmen tutunabilecekleri umut ışığını, o dönemde mektuba verilen değeri,posta teşkilatının işleyişini, aşkı, arkadaşlığı, yüz yüze görüşebilmenin verdiği heyecanın bize nasıl aktarıldığını mı? :)