Yok olan çocuklar
2023 1. kitabı
Holden... Hayattaki amacı sorulduğunda cevabı "Büyüyünce çavdar tarlasında oyun oynayan çocukları uçurumdan kurtarmak." olmuştur. Bu cümlenin ardında yatan sebepleri konuşalım isterim lâkin ne mümkün! Çocukluktan ergenliğe geçişin ne denli sancılı olduğunu daha güzel anlatan bir yapıt var mı deseniz , elbette. Ama kişinin kendi gözünden anlatılması fevkalâde idi. İyi bir çocukluk geçirmeyen her insan gibi Holden da hayatta yok olmayı tercih etmiş, materyalist düşünce ekseninden kendini var eden insan müsveddelerinin yerine kendi olabilmeyi amaçlayan bir genç . Yaşadığı problemler karşısında kendisini güçsüz hissetmiş ,içindeki kendi ile insanlara sunduğu farklı olmuş . Eleştirel yani kuvvetli benliği ile gözlemlediği ne varsa gerçeği görebiliyor. Ve bunu iç sesiyle bizlere muhteşem şekilde gösterebiliyor. İyi bir ebeveyn olmanın degil de iyi bir ebeveyn olunmadığında çocukların nasıl yok olduğunu anlatıyor. Üstelik yaşadıklarından zerre haberi olmadan ebeveynlerinin. Çok şey göstermek isterim sizlere, anlatılanlarının psişik derinliği üzerine ama bazen gereksiz görüyor ve göstersem de değişen bir şeyin olmayacağını inanıyorum. Neyse Holden' in da dediği gibi " Sakın kimseye bir şey anlatmayın. Herkesi özlemeye başlıyorsunuz sonra. " Kimseye benliğinizi teslim etmeyin ,heder etmeyi öğrenen kişilik yoksunu insan zinciri diye bir gerçeklik var . " Öz" aktarımı diyorum ben buna. Özünde çirkinlik olan kendi karnından çıkana bu kötülüğü hep yapar.
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,1bin okunma