Olduğun Yerde Kal
2023 9. kitabı
Yazarın daha önce Çizgili Pijamalı Çocuk kitabını okudum ve beni en çok etkileyen, savaşlardan, savaş kavramından nefret etmeme sebep olan kitaptır. Yine yazar bir savaştan çocukların bakış açısıyla bahsediyor. Yine filler tepisirken çimler eziliyor. Büyük olduğu iddia edilen sebepler, çocukları babalarından, aşıkları sevdiklerinden, anneleri oğullarından ayırıyor. Ne uğruna... düşünmek lazım. Buradan sonra spoiler olabilecek cümleler var. Kitapta en çok sevdiğim karakter Joe oldu. "Vicdanı retçi" diye bir kavram olduğunu ilk defa burada duydum ve gerçekten hikayesi kendi başına çok guzeldi, dokunakliydi. Ayrıca Bay Janáček ve kızı Kalena benim için çok üzücüydü. Hiçbir alakalari olmamasına rağmen sadece memleketleri yüzünden evlerinden oldular, kampa gitmek zorunda kaldılar haksızlık, saçmalık. Yine de en garip olan şey benim için hayatlarin bir gecede tersine dönmesi, sıcak yataklarimizda yatarken, dört beş çeşit yemek yerken, hergun banyo yaparken bir anda buz gibi yerlerde yatmak, aç kalmak, yıkanacak su bulamayacak duruma gelebiliyoruz. Hayatın bu kadar küçük iplerle birbirine tutunuyor olması çok korkunc. Her zaman her şey olabilir ve çoğu zaman neyin neden olduğunu bilmiyoruz bile sadece sonuçlarına katlanıyoruz.
Olduğun Yerde KalJohn Boyne · Tudem Tayınları · 20221,864 okunma