Büyük Adımlar ve Küçük Şeyler
2023 12. kitabı
Okunma: 22 Mart 2023 18:48
Küçük Şeyler, Samipaşazade Sezai’nin döneminin geleneksel anlatım biçimlerinden farklı olarak Batı edebiyatından esinlenmiş -özellikle Alphonse Daudet, Guy De Maupassant ve Emile Zola- bir tarzda kaleme aldığı sekiz kısa öyküden oluşan bir mihenk taşı niteliğindeki eseridir. Modern Türk hikâyeciliğinin öncüsü olarak görülen bu eserinde Sezai Bey, hikâyelerinin yanı sıra kitabının ismiyle de farklı bir yaklaşım sergilemiştir. Özellikle kıyıda köşede kalmış ve günlük hayatın gailesiyle birlikte pek de dikkat edilmeyen ‘’küçük şeyler’’ ve sıradan insanlar üzerine yoğunlaşmıştır. Bizlere aslında çevremizde var olan fakat genellikle fark etmediğimiz kişilerin haleti ruhiyesini etraflıca aktarmaya çalışır. Sezai Bey mutsuz, silik ve sıradan tiplerin hayatlarına ve iç dünyalarına konuk olduğumuz bu hikâyelerinde detaylara büyük önem verir ve ona göre asıl olay detaylarda gizlidir. Bu insanların da duygularının olduğu ve fark edilmek istendiklerini dile getirmeye çalışır. Bu yaklaşımıyla, Türk hikâyeciliğinde toplumsaldan bireysele, soyuttan somuta, kusursuzdan mükemmel olmayana geçişte çağdaşlarına büyük bir ön adım olmuştur. Hatta bu konuyla alakalı Küçük Şeyler’e yazmış olduğu ön sözden bir kesit paylaşmak istiyorum: "Dünyada bir zerre yoktur ki güzel yazmak suretiyle önemli bir konu olarak kabul edilmesin. Güneş sisteminin özelliklerini anlatmakla, mikroskobik bir böceğin kalbini incelemek edebiyatça denktir." Kitaptaki öyküler: Bu Büyük Adam Kimdir? Hiç Kediler İki Yüz Elli Kuruşa Bir Asır Düğün Bir Kitabe-i Seng-i Mezar Arlezyalı (Daudet çevirisi) Pandomima Benim favorilerim ise, hayatın sillesini vaktinden evvel yiyen yirmi yaşındaki yetim bir delikanlının İstanbul’un keşmekeş dolu yollarında yaşadığı hüsranı anlatan ‘’Hiç’’ ve 33 yıllık karısından evdeki otuza yakın kediyle kendisi arasında bir seçim yapmasını isteyen adamın hiç de beklemediği bir cevabı aldıktan sonraki düştüğü durumu anlatan ‘’Kediler’’ öyküleri oldu. En küçük şeyler bile edebiyata konu olabilir mi? Pek tabii, efendim. Dimağa hitap eden betimlemeler ve duygulara dokunmayı başaran anlatım biçimiyle severek okuduğum bir öykü kitabı oldu. Bir kahve eşliğinde bitirilecek türden, tavsiyemdir.
Küçük ŞeylerSamipaşazade Sezai · İthaki Yayınları · 202218,3bin okunma
1.213 Gösterim