Bazı yazarlar okurlarını ağlatır, kalemlerinin gücüne mi dayanır yoksa gerçekten yaşanmış bir olayı yaşayarak anlatmasından mı okurunu perişan eder, cevabını siz sevgili okurlara bırakıyorum? İçimi parçaladın Fugui,aslında sana üzülmedim senin yanındaki masum insanların ölümü ve onlara bilinçsizce yaptığın aptallıkların sonucunda çekilen zulüm… Tabiiki dönemin getirdiği sıkıntılar ( Kültür Devrimi) işçi sınıfına yapılan haksızlıklar, Kominst ve Milliyetçi taraftarların çatışmaları ve yine ezilenin yoksul ve köylü olması ve bunlarla beraber gelen kıtlık eseri daha sürükleyici hale getirmiş.
İnanılmaz acıklı göz pınarlarım kuruyacak diye korktum, özellikle Fengxia ( kız çocuk) ve Youqing’in (erkek çocuk) yaşadıkları insanın annelik duygularını sınıyor.
İlk defa “Yu Hua” Çinli bir yazarın eserini okudum farklı bir tat aldım biz Türklerde de vardır dram severiz ama dramın dibini okudum.
Yazarımız kendi halkının yaşadığı zulmü yer yer göndermeler yaparak akıcı üslubuyla anlatmaya çalışmış. Kitap ilk yayınlandığı zaman Çin’de yasaklanmış nedenini de biraz araştırınca anlıyorsunuz.
Bence okunması gereken çok güzel bir kitap…