Daha önce hayatınızda bir şeyleri değiştirmek istediniz mi? Ona şu cümleyi kurmasaydım, o gün orada olmasaydım, şu gün o sokaktan geçmeseydim neler olurdu diye düşündünüz mü? Şu an geçmişte verdiğiniz bir kararla hayatınızın tamamen farklı olabileceğini hayal ettiniz mi? Tüm bunları yaptıysanız ve bazen de içinizde keşkeleriniz kalmışsa bu kitap tam olarak size göre.
Ana karakterimiz Nora Seed, kitabın 21. sayfasında intihar eder. Fakat ölmek üzereyken kendini tuhaf bir kütüphanede bulur. Kütüphaneyi bir alıntıyla size anlatmak istiyorum: “Yaşamla ölüm arasında bir kütüphane var. Bu kütüphanedeki raflar sonsuza kadar gider. Her kitap yaşamış olabileceğin başka bir hayatı yaşama şansını sunar sana. Farklı seçimler yapmış olsan, şu an nasıl bir hayatın olacağını görürsün… Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?”
Şüphesiz ki Nora’nın eline eşsiz bir fırsat geçiyor. İlk başta ‘araf’ diyebileceğimiz kütüphaneyi terk edip ölüme gitmek istese de nelerin farklı olabileceğini merak etmeye başlıyor. Böylece kendinin farklı hayattaki versiyonları arasında bir geziye başlıyor. Pişmanlıklarını, hayatta yanlış yaptığı şeyleri düşünüyor. İnsanları, en çok da kendini affetmeye çalışıyor.
İçine girdiği kitapta- yani kendinin bambaşka bir hayatında- pişmanlık hissederse kütüphaneye geri dönüyor ve başka bir kitabı deniyor.
Bu yolculuklar boyunca pek çok şeye şahit oluyoruz. Kitap kişisel gelişim türüne adım atmayacak olsa da Nora ile bize öyle dersler işliyor ki bize çok şey katmış oluyor. Aynı zamanda intihar ettiği hayatında felsefe okumuş biri olduğu için kitabın her kısmında felsefe dokundurtmaları var. Yarısından sonra kuantum fiziğine de çok hafiften temaslar var. Tabii felsefe ile fizikle ilgilenmiyorsanız da hiç sorun oluşturmaz bu size kitabı okurken. Ben ikisini de sevdiğim için okurken ekstra bir zevk almış oldum sadece.
Kitabı çok beğendim ve bana çok şey kattığına inanıyorum. Hayatla ilgili düşüncelere dalan herkesin okuması gereken bir kitap.
“Bazı yolların daha kolay olacağını düşünmek işimize geliyor bence. Ama belki de kolay yol yoktur. Sadece yollar vardır. "
10 / 10