Tiamat
2023 14. kitabı
Doğunun modern masal anlatıcısı olarak tarihsel gerçekliğin üzerine olağan üstü kurgular yapan dünyaca tanınmış Amin Maaloufu varsa bizim de İhsan Oktay Anar ımız var diyorum. Bizim yazarımızında eserleri yirmiden fazla dile çevrilmektedir gerçi. Her okuduğum kitabında büyüleniyorum, katman katman konu içinde konu her bir meseleyi alsanız konuşsanız başlı başına bir gün sürer. Tabii ki yazarın felsefeci olmasından da kaynaklanıyor her bir kitabının altında yatan felsefesi var olma varoluşçuluğu bize öyle tatlı veriyor ki hikayeyi. Osmanlı dönemlerindeki zamanlara götürüyor ve masalımsı bir lezzetle sarmalıyor bizi. Yine 17 yy da osmanlı da geçiyor zaman. Ama mekan bu sefer bir tahtelbahirin içinde .Yani bir denizaltı gemisinin içinde yaşanan krizler mistik, olağanüsütücülükle ve zihnimizin hadi ya dedirten cinsten oluyor. Ama her kullandığı kelimenin de sembolik ironi olduğunu unutmadan okutuyor kitabı.Hayalle gerçek arası. Bir şilebi batıran bu taltelbahir gemisi mürettabatıyla ganimet olsun diye,gemiye getirdikleri altınla dolu sandıklara önce seviniyorlar yiyorlar içiyorlar, her bir karakter öyle kanlı canlı ve renkli ki. komik geldiği anlar oluyor. Dini bütün olup da sınırlarını zorlayanlara da, yerel olup da kibarlaşanlar,erkek olup da makyaş yapanlara, şivelerle gizli içilen içkilerle, türlü dalavarelerle eğlencenin dibine daracık mekanlarda da olsa sahnelenmiş bu kitapta. Tabii işler hep böyle günlük güneşlik değildir. O kazanılan zafer midir yoksa lanetleri midir? Korku dolu olan anlar da komik olanlar kadar canlıdır. Hem içerideki masalımsı canavarla ete kemiğe bürünen ve arkadaşlarının canına mal olan bu denizciler, canlarını koruyorlar hem de batmamak için kumandanların sözlerini dinliyorlar. İlk yirmi sayfa çok teknik su altı terimleriymiş gibi geliyor osmanlıca terimler de fazla ama sabrederseniz çok güzel bir hikaye okumuş olacaksınız. Zannettiklerimiz her zaman mutluluk getirmez, bir sürü iş başımıza açabilir. Varlığımızı kaybetmemek değerini bilmek için bazen bazı tehditlere maruz kalmak mı lazımdır. Her anlamda batmamak önemlidir. Harika bir kitap kesinlikle öneririm. TİAMAT:antik babil inanışına göre genç tanrılar üretmek için tatlı su Apsu ile çiftlesen tuz denizinin ilkel tanrıçasıdır. ilkel yaratılıştaki kaosun sembolüdür.kadın olarak anılır ve parıldayan olarak tanımlanır. Babil yaratılış mitolojisinin ışığında okumak bilgi sahibi olmak kitaba daha derin bakmamızı sağlayabilir. kitapta gerçek bir kaosun yaşandığı yani çatışmaların olduğu anlar vardır. içsel düşman dış düşmanlar, mürettabatın duygulanımları ve kumandanın akılcı tutumları.. zafer sarhoşluğu ile gözden kaçanlar, ölmemek için anlık durumlara küçük zamanlarda bazen çok da akılcı olmayan cesaretle atılmış adımlar.Temalardan daha çok var, ama ben bunlarla yetiniyorum. Tavsiyemdir, eğer İhsan Oktay Anar daha önce okumadıysanız Puslu Kıtalar Atlasıyla başlayın derim. Naçizane önerilerimdir.
Edebiyat & Roman
Tiamatİhsan Oktay Anar · Everest Yayınları · 20225,5bin okunma