···Okunma: 27 Mart 2023 00:45 Merhabalar.
Amerikan edebiyatının bu kült eserini okurken sık sık Şolohov'un Durgun don Ve Pasternak'ın Doktor Jivago 'su ile kıyasladım .Tabiki Bu veya diğeri edebi olarak daha iyi demek bu büyük yazarlara haksızlık olur.Okurken 1860 ların Georgia sında yaşamış kadar oldum.Bir önceki jenarasyonu köylü olan benim Amerikan iç savaşında kölelik konusu haricinde Kuzeylilere nazaran Güneylilerle daha çok kendimi özdeşleştirdiğimi söyleyebilirim.Kitabın başından sonuna kadar baş karekterlerimizden olan Scarlett ı okurken dişlerimi sıktım adete.Annesi Ellen gibi bir kadın tarafından yetiştirilen Scarlatt ın nasıl bu kadar duyarsız ve bencil olabilmesi beni şaşırttı.Ashley ye olan aşkını kitabın başından beri boş ve saçma bulmam kitabın sonunda ne kadar haklı olduğumu gösterdi.Scarlett ın hayatına giren bütün erkekler tarafından çok sevilmesine rağmen ona verilen bu sevgiyi nasıl her defasında adete bir kamçı gibi onların sırtına nakş etmesi elbette ona fecaat bir son hazırladı.Amerikan iç savaşına gelirsek 4 güney eyaletinin tarım ihracatına dayalı ekonomilerine güvenerek yaptıkları savaşta Kuzeylilerin tüm sanayi ve ordu gücü ile mukayese edince eninde sonunda patlayacağı çok açıktı.Kuzeylilere ait donanmanın Güney eyaletlerini ablukaya alıp ambargo koyunca paranın ve ve tarım ekonomisinin salt kuzey eyaletlerine karşı koymaya yetmeyeceğini çok kanlı bir şekilde ödediler.Tabi ki hiç bir savaşın kazananı olmadığı gibi eninde sonunda olacak olan iç savaş sonrasında oldu ve Siyahi Amerikan vatandaşları özgürlüklerine kavuştu.Ve tabi ki Yüzbaşı butler kitabın içindeki en sevdiğim karakter oldu.Kendine olan güveni ve yaşadığı toplumun gerçeklerini kabullenmeyip doğanın salt gerçeklerini benimsemesi savaşın sonrasını en ilk başından görmesi,kibrine rağmen en başından beri Scarlett ı deli gibi sevmesine rağmen burnundan kıl aldırmadan ona kendini adamasını merakla okudum ve onu bir nebzede olsa anladım .Sevginin koşulsuz şartsız olması gerektiğine inanan ben anca bir erkeğin bir kadını ancak bu kadar güzel sevebileceğine şahit oldum.Ki Scarlett ın tüm nankörlüklerine rağmen! Yazacak çok şey var kitaba dair böyle tarihi roman okumaya sevenlere kesinlikle tavsiye ederim ben yaklaşık 10 günde okudum sıkılmadan şimdi 1939 yapımı Rüzgar gibi geçti filmini izlemem lazım sıcağı sıcağına bakalım filmde kitaba ne kadar sadık kalmışlar göreceğiz.En son Doktor Jivago filminde hayal kırıklığına uğramıştım inşallah Rüzgar gibi geçti nin filmi öyle olmaz.