muhteşem bir eser..
2023 10. kitabı
Okunma: 21 Mart 2023 22:13
Yakmak Bir Zevktir.. İşte Fahrenheit 451 ve işte muhteşem bir distopik eser daha. Bradbury, Fahrenheit 451'de gerçekliği alt üst eder. Yangın söndürdüğüne aşina olduğumuz itfaiyeciler eserde yangın çıkaran aktörler olarak nitelik değiştirmiş durumda. Montag, işini seven bir itfaiyecidir. Televizyonun ve teknolojinin hüküm sürdüğü bu karanlık dünyada okuma eylemi yok olmaya yüz tutarken itfaiyeciler yasadışı olan üretimlerin en tehlikesini yakmaktadır:Kitaplar... Montag, yeni komşusu Clarisse'le tanışana dek yaptığı işi ve yaşamakta olduğu hayatı hiç sorgulamamaktadır. Clarisse'le tanıştıktan sonra gözlerindeki perde açılır ve tüm hayatı değişmeye başlar. Kitapların değerini anlamaya başlayan Montag, hayatının bundan sonraki sürecinde artık tüm bildiklerini sorgulayacaktır. İnsanların, uğruna canlarını feda etmeyi göze aldıkları bu kitapların içinde ne vardı? Gerçeklerin farkına varınca bu karanlık, kitapsız, bilgisiz toplumda yaşamak artık mümkün değildi.. Kitapta beni oldukça etkileyen detay ise; kitabın ismindeki derin anlamdır.. 451 Fahrenheit, kitabın yanma ısısıdır. Yazar uzun araştırmalar sonunda kitabın içeriğiyle muhteşem bir uyum/bütünlük sağlayan bu ismi kullanmıştır. Bradbury, ayrıca Ekran(sinema televizyon, bilgisayar) Çağı'nın okumayı sona erdirebileceğini elli yıl önceden görecek kadar öngörü sahibidir. Tek kelimeyle muhteşem bir eser. İyi Okumalar..
2023 Okuma Raporları
Fahrenheit 451Ray Bradbury · İthaki Yayınları · 2022108,4bin okunma