Bazı kitapların okunma zamanı ve kitapların belli bir sırayla okunması anlama ve etkilenme düzeyimizi arttırabilir!
Ben bu kitabı, varoluşçu bazı kitaplardan hemen sonra okudum. Bulantı, #k:1310. Bu kitaplardan etkilendim ve önceden yapılmaya başlanmış, yarım kalmış ya da yeni yapılan sorgulamalar, çatışmalarla doluyken okudum. Bu durum da bir nevi bu kitabı okumama hazırlık gibiydi.
Kitapta kendi varoluş sorumluluğunu üstlenmenin kaygılardan kurtulmayı sağladığı, yardım almanın gerektiğinde yapılabileceği ancak bunun sürekli hale gelmeyip varoluş sorumluluğumuzdan kurtulmak adına asalakça yaşam gösterilmemesi gerektiği;
İnsanlardan korkmanın sonucunda öfke ve düşmanlık davranışlarının sergilendiği ve bu davranışların bazılarında kişi farkındayken bazılarında olmadığı ve bunların kişiyi sürekli yorduğu, odağını gereksiz meselelere yönelttiği ve yaşama etkin bir şekilde katılıp mutlu olabilecekken kendini kısıtladığı;
Kısıtlılığın yalnızlığı ve dar bir bakış açısını getirdiği;
Kendini gerçekleştirememenin özellikle orta yaşta bunalımı getirdiği;
gibi konulardan bahsedilmiş olup bu konular sürekli olarak sebep sonuç ilişkileriyle birbirine bağlanmış olup davranış modelleri, kişinin kendisini ve çevreyi nasıl gördüğü gayet iyi bir şekilde anlatılmıştır. Kitapta bahsedilenler tabii ki anlattıklarımla sınırlı değil, ben aklımda kalan-beni etkileyen kısımlardan bahsettim.
Kitap 12 başlıktan oluşuyor:
Birey ve Toplum