·520 syf.····Okunma: 25 Mart 2023 13:19 Öncelikle incelememin spoiler içermesi konusunda uyarmak isterim okuyanları :) Otobiyografik bir roman olması sebebiyle büyük bir ilgiyle başladım kitaba. Kitap boyunca Martin Eden tanıdığım biri olup giriverdi hayatıma. İşçi sınıfının dehasının öğrenmeye aç coşkulu hali, vazgeçmeyişi ilham vericiydi. Ancak idealize ettiği her şeyin birer birer çöküşü, kendine olan tüm inancıyla bir başına bırakılışı çok yaralayıcıydı. Nihayetinde bu çöküş ağır bir depresyona dönüştü ve tanıdığım bu genci kaybetmenin hüznünü yaşattı bana. Jack London kitapta Martin Eden ile kendisi arasındaki benzerliğe vurgu yaparken, Martin Eden’i bireyci kendini ise sosyalist olarak ayırmış. Kahramanın ölmesini ve kendisinin yaşanmasını bu farka bağlamış. Bu röportajı okumasam bu alt mesajı alır mıydım bilmiyorum ama okuduktan sonra taşlar yerine oturdu bende. Martin Eden’ı çıktığı zirvedeki yalnızlığı öldürdü. Daha yukarısını göremediği için ve eşlik edecek bir anlayanı olmadığı için öldü.