Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

168 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bilgi güçtür!
“Kurnaz bilimi küçümser, sıradan kişiler onu hayranlıkla karşılar, bilgeler ise olabildiğince onun nimetlerinden yararlanmaya çalışır” (s.24). 17. yüzyılda dönemine damga vurmuş en önemli edebiyat, felsefe, hukuk ve siyaset adamlarından biri de
Francis Bacon
Francis Bacon
’dur. O, Descartes’le birlikte modern düşüncenin en önemli temsilcisi ve kurucusu olarak kabul ediliyor. Bir filozof olarak bilimi temel alan Bacon, eserlerinde bilimin insanları aydınlatma ve geliştirme işlevini ön plana çıkarmış. O, bilimin doğanın özüne yönelmesi gerektiğini savunmuş ve doğa ile akıl arasında bir bağ kurulabileceği düşüncesini ortaya koymuş¹. • • • Gençliğinden itibaren yaşamının her anını dolu dolu geçiren Bacon, 1626 yılında yaşama gözlerini yumduğunda ardında sayısız el yazması, mektup ve kitap bırakmış. Doğa, insan ve yaşamla ilgili öğrendiği her bilgiyi, kazandığı her deneyimi kaleme alan Bacon, denemelerden veciz ifadelere kadar edebiyatın tüm türlerinde eserler vermiş. O dönem itibariyle Latince’yi evrensel bir dil olarak gördüğünden eserlerini genellikle Latince olarak kaleme almış, İngilizce olanları da Latince’ye çevirmiş. • • • Bu yönüyle “
Seçme Aforizmalar
Seçme Aforizmalar
”, Bacon’un Latince olarak kaleme aldığı eserlerinden derlenmiş bir ilk çeviri olma özelliği taşıyor. Bugüne kadar Bacon’un herhangi bir eserini okumamış biri olarak, “Seçme Aforizmalar”ın onun doğa, insan, yaşam ve toplum hakkındaki düşüncelerini tanıma adına önemli ipuçları taşıdığını söyleyebilirim. Nitekim onun içinde büyük yaşam dersleri barındıran adaletten aileye, dine, devlete, yönetime, dostluğa, sevgiye, aşka, sağlığa, gençliğe, yaşlılığa, eğitime, bilime, doğaya, felsefeye, tarihe ve insana ait duygulara kadar geniş yelpazede kaleme aldığı düşünce ve görüşlerini okumak insana büyük bir keyif veriyor. • • • Her ne kadar Bacon’un bazı düşünceleri çok tanıdık gelse de 17. yüzyılda ortaya konan bu fikirlerin günümüzde hala önemini koruması insanı hayrete düşürüyor. Konu başlıkları verilerek ilerlemesi, çevirisinin düzgün ve anlaşılır olması ve her bir veciz sözün dipnotlarla zenginleştirilmesi yönüyle bu eseri, herkesin kolaylıkla okuyabileceğini düşünüyorum. Kitapta aforizmaların Latinceleri de verildiği için özellikle bu dile merak duyan ve öğrenme düşüncesi olan okurlar, “Seçme Aforizmalar”ı bir başucu eseri olarak kullanabilirler. • • • Bu itibarla başta Felsefe Düşünce Tarihi’ne ilgi duyan, Francis Bacon’un fikirlerini merak eden okurlar olmak üzere bu tür eserleri okumayı seven tüm okurlara, “
Seçme Aforizmalar
Seçme Aforizmalar
”ı içtenlikle öneriyorum. İncelememe Bacon’un “Zira bilginin kendisi güçtür” (s.26), “Ey yaşam çaresizlere ne uzun gelirsin, mutlulara da ne kısa” (s.69) sözleriyle son verirken…       Sağlıklı ve kitap dolu günler dilerim! --------------------------------------------------------                  ¹Bknz: tr.m.wikipedia.org/wiki/Francis_Bacon.  
Seçme Aforizmalar
Seçme AforizmalarFrancis Bacon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018382 okunma
·
1.231 görüntüleme
Esra K. okurunun profil resmi
17. Yüzyıldan bugüne hala önemini koruyor olması gerçekten insanı hayrete düşürür. Kitap, Bacon'un gözlem, izlenim ve düşüncelerini tahayyül etme deneyimini yaşamak için bile okunur. Zamanın daha geniş, insanın düşünmeye, izlemeye ciddi mesai harcadığı dönemlerde fark yaratan eserlerin, buluşların çıkması günümüzde ki zaman kıtlığı, düşüncelerimizi bölen hatta sömüren bir cok unsuru düşününce belki de bizi şaşırtmamalıdır. Çünkü günümüz, insanının kendi potansiyelini çıkarmasına yardımcı olmadığı gibi üzerine baskı kurmaktadır. Paylaşımınız, görüş ve katkınız icin teşekkürler. 💫
nalkan okurunun profil resmi
Görüşlerinize katılmamak mümkün mü?👌 Değerli yorum ve katkınız için çok teşekkür ederim.🙏📚
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.