Seçme Aforizmalar

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Bilgi güçtür!
2023 13. kitabı
Okunma: 29 Mart 2023 00:00
“Kurnaz bilimi küçümser, sıradan kişiler onu hayranlıkla karşılar, bilgeler ise olabildiğince onun nimetlerinden yararlanmaya çalışır” (s.24). 17. yüzyılda dönemine damga vurmuş en önemli edebiyat, felsefe, hukuk ve siyaset adamlarından biri de Francis Bacon’dur. O, Descartes’le birlikte modern düşüncenin en önemli temsilcisi ve kurucusu olarak kabul ediliyor. Bir filozof olarak bilimi temel alan Bacon, eserlerinde bilimin insanları aydınlatma ve geliştirme işlevini ön plana çıkarmış. O, bilimin doğanın özüne yönelmesi gerektiğini savunmuş ve doğa ile akıl arasında bir bağ kurulabileceği düşüncesini ortaya koymuş¹. • • • Gençliğinden itibaren yaşamının her anını dolu dolu geçiren Bacon, 1626 yılında yaşama gözlerini yumduğunda ardında sayısız el yazması, mektup ve kitap bırakmış. Doğa, insan ve yaşamla ilgili öğrendiği her bilgiyi, kazandığı her deneyimi kaleme alan Bacon, denemelerden veciz ifadelere kadar edebiyatın tüm türlerinde eserler vermiş. O dönem itibariyle Latince’yi evrensel bir dil olarak gördüğünden eserlerini genellikle Latince olarak kaleme almış, İngilizce olanları da Latince’ye çevirmiş. • • • Bu yönüyle “Seçme Aforizmalar”, Bacon’un Latince olarak kaleme aldığı eserlerinden derlenmiş bir ilk çeviri olma özelliği taşıyor. Bugüne kadar Bacon’un herhangi bir eserini okumamış biri olarak, “Seçme Aforizmalar”ın onun doğa, insan, yaşam ve toplum hakkındaki düşüncelerini tanıma adına önemli ipuçları taşıdığını söyleyebilirim. Nitekim onun içinde büyük yaşam dersleri barındıran adaletten aileye, dine, devlete, yönetime, dostluğa, sevgiye, aşka, sağlığa, gençliğe, yaşlılığa, eğitime, bilime, doğaya, felsefeye, tarihe ve insana ait duygulara kadar geniş yelpazede kaleme aldığı düşünce ve görüşlerini okumak insana büyük bir keyif veriyor. • • • Her ne kadar Bacon’un bazı
Felsefe
Seçme AforizmalarFrancis Bacon · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018533 okunma
Düşün bil.
2025 13. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2025 15:10
Ara ara okunarak hem yormadan hem de düşündürücü güzel vakit geçirmek için seçilebilecek kitaplardan. Yalanlamak ve reddetmek için okuma. inanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma. Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma. Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku. Nasıl ve ne okunması gerektiğini bilmek gerekir.
Felsefe
"Çatışmak için pek çok müşterek lazım."
2023 60. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2023 02:11
Baltasar Gracian'ın ölülerle sohbet etmek diye tanımladığı, o gerçek kitaplardan biriydi... Bazı düşünceleri hiç yaşam şansı tanımadan, hızlıca tüketiyoruz... Argus* gibiyiz, fakât bütün gözlerimizle uyuyoruz :) Bilincin zayıflığına, bir Bacon yardımı :) Yine de üzerinde düşünülmeyen hiç bir saptama, hedefin yakınlarını dâhi vurmuyor. Eser gel-gitlerle doluymuş gibi görünse de Bacon'ın 'içe dönük' okura söylemek istediği şudur; olumlu düşünceyi kendisi adına onaylayan her insan, karşıt görüşü ısrarla yadsımaktadır ama Jung'un da Kırmızı Kitap'da ifade ettiği gibi; "Sana karşıt olan insa­nı alt edip öldürdüğünde içindeki o insanı da öldürürsün ve yaşamının bir parçasını katledersin. " İnsanın en güçlü arzusu içinde bulunduğu hâli kavrayabilmektir, bunun için farkında olsun yada olmasın her türlü bedeli ödemeye hazırdır. Fakât her seferinde duygusal yönelimleri onu, bazı kesin yargılara inanmaya mecbur eder. Oysa insan kelimenin bütün anlamlarıyla kendini 'uydurmaktadır.' İnsan şiddetle karşısında olduğu şeyin köklerini ruhunda barındırmaktadır. İçimizde yükselen dalganın içinde yol olan hırçın rüzgâr derinlerimizdedir... Bütün o ihtişamlı cümleleri sadeleştirdiğimizde kendi yalın gerçeğimizle gözgöze geliriz. Özetle cevabını bildiğimiz sorular içimizde oluşmaktadır. Gücüne inandığımız -fırtınayla başettiğini düşündüğümüz- bilinç, aslında sürükleniyor demektir, karaya vurması an meselesidir... Bir düşüncenin kat'i oluşuna yapılan vurgu, yalnızca çelişkiyi besler... Kesinlikler düşüncenin ötesine bakmayı durdurur. Kanallarla ferahlatılmayan yol tıkanır ve geriye dönüş başlar... İnsanın kendini 'uydurması' ; içsel donanımını, genel gerçeklerin oluşumuna teslim etmesidir... Coşkuyla onayladığı kendi gerçekliğinin izlerinin yok edilmesidir... Herkesin her şeyi aynı
2020 21. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2020 21:24
Gerçeği söylemek gerekirse, insanlar yalnızlık denen şeyin aslında ne olduğunu, nereye varabileceğini pek bilmiyorlar. Her yığına, içinde dostluk var gözüyle bakılmamalı; insanların yüzleri bir resim galerisinden öteye bir anlam taşımayabilir, konuşmalar da bir zilin çınlaması gibi olabilir.. Felsefi Düşünce Tarihine ilgi duyup da, Francis Bacon’u okumamak büyük bir kayıp olurdu. Eserleri; 400 yıl önce yaşamış bir bilgeden hayat dersleri içeriyor.Bu fikir, düşünce, niyet ve eylem donanımı, asırlar boyunca,günümüze dek niçin değerler mirası... Sonuç itibariyle şu rahatlıkla söylenebilir ki, bu çalışmayla derleme ürünü olan aforizmalar, özlerinde bulunan heyecanı yansıtan Latinceleriyle ve yeri geldiğinde gerek duyulan detaylı açıklamalarıyla okuyucunun anlayışına, kullanımına sunulmaktadır. Kalemden, kağıttan ya da bilgisayar ekranı ve klavyesinden taşan bu aforizmalarla, okuyucu hayata ve tarihe bakışını yeniden şekillendirebilecekse ufkunu genişletebilecekse ne mutlu! Mutlaka okumanızı tavsiye ederim...
Seçme Aforizmalar - Francis Bacon
2026 41. kitabı
Francis Bacon'ın eserlerinden toplanmış aforizmalardan oluşuyor. Derleme ve çeviri Cengiz Çevik tarafından yapılmış. Klasik filoloji ve Bacon için önemli başvuru kaynağı.
Alıntı
Adalet, Yargı ve Devlet üzerine Aforizmalar
2022 8. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2022 21:48
Kitap, çevirmen C. Cengiz Çevik 'in yazar Francis Bacon 'un farklı türlerde yayımlanmış kitaplarından alınan aforizmalarından oluşuyor. Öncelikle yazarların farklı kitaplarından alınan alıntıların kitaplaştırılmasına karşıydım çünkü en son okumuş olduğum Franz Kafka 'nın yine aynı İş bankasından çıkmış seçili aforizmalarının bulunduğu kitapta koca sayfayı sadece bir iki kelime ile süsleyen cümleleri tamamen ticari satış için yapıldığından yok yere kağıt israfı olarak görüyordum. Ancak bu kitapta her aforizma notlarla süslenerek kitabın sonunda detaylandırılmış, bu yüzden hem daha doyurucu bir okuma oldu benim için hem de alıntı yapılan kitaplar hakkında kısa kısa bilgilendirme oldu. Yazar Francis Bacon sürekli adalet, yargi ve devlet konularını işlemiş kitaplarında. Bu yönde dikkatimi çeken bir şey oldu o da yazar sürekli saydığım konular hakkında hassasiyetini dile getirmiş olsa da soylu ve kraliçe Elisabeth ile yakınlığı olan bir ailede büyümüş ve gençliğinden itibaren kraliçeye yaranmaya çalışıp sarayda bir iş bulmak için araya sürekli birilerini koymaya çalışmış. En sonunda Essex kontu kendisine sarayda bir iş ayarlamış ve bu durumda soylu çevrelerce saygınlığı artan yazar teşekkürü borç bildiği Essex kontunu kraliçeyi devirme planları yaptığını ispiyonlamış, delillerle ortaya sunarak adamın idam edilmesine sebep olmuş. Olayın ne kadarı gerçek ne kadarı efsane bilinmez ama bu İngilizler gerçekten de güvenilmez insanlar bu bir gerçek. Ayrıca son olarak kitapta en çok hoşuma giden alıntı ile bitirmek istiyorum incelememi; "Devleti devlet yapan dört temelden biri (bunlar din, adalet, yönetim ve hazinedir) sarsılır ve ya zayıflatılırsa, kurtuluş dualara kaldı demektir".
Aforizmalar
2023 150. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2023 13:55
Bu çalışmanın içeriğindeki kısa ve özlü sözler sonrasında Bacon'ı hiç tanımayan biri bile filozofun özellikle doğa, in­ san, yaşam ve toplum hakkındaki düşünceleriyle ilgili belli bir bilgiye sahip olabilir ve yer yer belirtilen kaynaklarla he­ men hemen bütün Latince külliyatına ulaşıp bu çalışmanın kılavuzluğunda daha derin bilim ve felsefe araştırmalarına girişebilir.
Duygu ve Düşünce
2018 76. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2018 15:55
Kitap İnceleme Yazısı Yazarı : Francis Bacon Kitap bilgisi1: Seçme Aforizmalar/ İşbank Kültür yayınları/138 Sayfa Kitap Bilgisi2: Denemeler / Yapı Kredi Kültür Yayınları/ 223 Sayfa Kitap Bilgisi3: Yeni Atlantis/ Alfa yayınları / 112 Sayfa Felsefi Düşünce Tarihine ilgi duyup da, Francis Bacon’u okumamak büyük bir kayıp olurdu. Afşar Timuçin Bey’in kitaplarından dolayı ilgi duydum bu düşünüre. Yukarıda listelediğim üç kitabını ayrı ayrı tanıtmaktansa, yazarı hakkında kısa öz bilgiler vermeyi tercih ettim. O çok yönlü bir düşünür, kolay anlaşılır bir aydınlanmacı. O bir aile hekimi, sosyal trafik memuru, yaşam uzmanı, iyi bir öğretmen, gözlemci, denetleyici, çok yönlü bir bilge, bilinç ışığı. Ahlak, erdem, doğal yaşam ve dayanışmayı baş ilke edinmiş bir filozof. Eserleri; 400 yıl önce yaşamış bir bilgeden hayat dersleri içeriyor. Bu fikir, düşünce, niyet ve eylem donanımı, asırlar boyunca, günümüze dek niçin değerler mirası yolu ile daha da insanileştirilerek, güncellenerek aktarılamamış. İnsan hayrete düşüyor ve üzülüyor doğrusu. Doğru ve gerçeğin kırk kapısı var ise, kırk kapısını da gösteren yüzlerce gönüllü özverili düşünce insanı varken, insanilik katsayımızın yükselmemesi ayrıca araştırılmaya değer bir konu. 400 yıl önce yaşamış bu bilge şahsiyetin başka eserleri de var. En azından 30 günde rahatlıkla okuyabileceğiniz bu 3 eserini okumanızı öneriyorum. 21.06.2018 Ali Rıza Malkoç #armozdeyis
2023 4. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2023 23:09
Kitap, 17. Yüzyılın en önemli siyaset, edebiyat, felsefe ve hukuk adamlarından biri olan Francis Bacon'un, latince yazılmış farklı eserlerinde geçen aykırı sözlerinin bir toplamını içeriyor. Kitabi okuduğunuzda, Bacon'ın, felsefe ve ahlak anlayışını, tarihe ve siyasete bakışını öz bir şekilde anlayabileceksiniz. Aforizmalar tematik sırada düzenlenmiş ve bazıları dipnotlar ile ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
2015 239. kitabı
Çok gezen mi çok okuyan mı çok gören mi çok duyan mı bilir sözlerinin tamamına sahip yazarın,kapasite bocalaması ve eksik bilgi gözleme maruz kalması,hayata ''balıklama''atlaması sebebiyle yaşadığı;adımları üçer beşer atma ve basamakları sayamama durumu neticesini göstermiş.bakış açısı tökezlemiş kıyas,mantık yürütme gibi yetileri sekeye uğramıştır.

Francis BaconYazar · 16 kitap
22 Ocak 1561'de doğan Francis Bacon, Kraliçe 1. Elizabeth'in adalet bakanı Nicholas Bacon'ın oğludur. Her ne kadar Francis Bacon'ın ünü babasınınkini gölgede bıraksa da, babası, Nicholas Bacon da sıradan birisi olmaktan çok öte, döneminin ünlü isimlerindendi. Francis Bacon, oniki yaşında girdiği Trinity College, Cambridge'de skolastik felsefeyle tanıştı ve skolastik felsefeye karşıt görüşlerinin tohumları burada atıldı. 1576'da Hukuk okumaya başladıktan sonra, Fransa'daki İngiliz elçisinin yanında çalışması için bir teklif aldı. Teklifi kabul ederek, öğrenimine ara verdi ve Fransa'ya gitti. Bacon'ın felsefeye olan aşkının iyice filizlenmeye başladığı bu yıllarda, ansızın, 1579'da babasının vefat haberini aldı. Cepleri boş bir şekilde İngiltere'ye döndüğünde yapabileceği tek şey hukuk öğrenimine devam etmek oldu. Öğrenimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmaya başladı. Çocukluğundan beri alıştığı lüks yaşama özlem çekiyordu, bu yüzden avukatlık yaparken bir taraftan da siyasi bir kariyer için çalıştı. Nitekim 1584'te Parlamento'ya seçildi. Essex kontuyla yakın bir arkadaşlığı vardı. Fakat arkadaşlıkları, Essex kontunun Kraliçe 1. Elizabeth'i devirmek üzere kurduğu planlar nedeniyle bozuldu. Kraliçeye olan bağlılığının büyük olduğunu belirten Bacon, uzun süre arkadaşını fikirlerinden döndürmeye çalıştı. Kraliçeye yapılan başarısız bir suikast girişiminden sonra Essex kontu tutuklandı. Bacon'ın da çabalarıyla salıverilen kont, daha sonra Kraliçeyi devirmek için yeni bir girişimde bulundu. Bu sefer tutuklandığında, suçlu bulundu ve idam edildi. Bu sırada Bacon'ın yıldızı parlamaktaydı, her ne kadar Essex kontuyla olan bu ilişkileri sonucu onu hayatı boyu tehdit edecek düşmanlar edinmiş olsa da Kraliçeye olan bağlılığı hiç kuşkusuz ona kariyer açısından büyük fırsatlar vermişti. 1603'de Kraliçenin veliahtı olarak James I tahta geçince hızlı bir şekilde önemli mevkilere geldi. Önce "Sir" unvanı aldı, sonra 1606'da başsavcı, 1618'de ise İngiltere başyargıcı oldu. Kariyerinin zirvesindeyken, çöküşü kapıyı çaldı. 1621'de rüşvet suçuyla tutuklanıp yargılandı. Suçlu bulundu ve hapis cezasına çarptırıldı. Hapishanede fazla kalmadı ve salıverildi, fakat ne Parlementoda ne de herhangi bir politik konumda bulunması bundan sonra imkânsızdı. Siyasetten kopan Bacon hayatının geri kalan yıllarını felsefi düşüncelerine adadı. 1626'da zatürree olduğu varsayılan bir hastalık yüzünden vefat etti.