·591 syf.····Okunma: 31 Mart 2023 17:45 Merhaba, uzun zaman sonra bir inceleme yapacağım. Kitabı ilk başlarda pek okuyamadım. Güzel bir kitap. Ama olay çok uzun yayılarak anlatıldığı için bazen sıkıldım okumak istemedim. Ama kitapları yarım bırakmak gibi bir huyum yok. Bitirdik... André Malraux' un Umut isimli kitabının konusu İspanyolların iç savaşını anlatıyor. Kitap Truel Savaşına katılan bir askerin silah arkadaşlarına yazdıklarından ibarettir. Savaşta insanların psikolojik olarak bitmiş durumda olmaları, hangi görüşün savunucuları olduklarını savaşa girince anlamalarını anlatıyor. Komünist, anarşist ve Cumhuriyetçiler olarak ele alıyor. Bir tarafta silahın sedye gibi elden ele aktarılması planlanırken, eğitimsiz ve her biri farklı alanlardan olan silah tutmayı dahi bilmeyen acemi bir topluluk, bir tarafta uçakların ve tankların olması savaş ahlakının olmadığının göstergesidir. Bundan dolayı İspanyollar içinde iç savaş bir durum ortaya çıkmıştır daha fazla askerin zarar görmemesi için yoldan dönen askerleri komutan öldürmek zorunda kalmıştır. İnançlarını kaybetmişler ki inancını kaybettiğin zaman zaten savaşı kaybetmiş oluyorsun. Ama daha sonra insanların imkan yokken bile umutla, bağlılıkla ayakta kaldıklarını gördüklerinde komünist birlikler onlardan güç olarak tekrar inançlarını kazanıp savaşa devam etmişlerdir. Ve savaşı kazanmıştır.
♤ Daha iyi bir komutanlığa yükselten ker basamağı çıkışımda, insanlardan daha da uzaklaştığımı görmek! Her geçen gün biraz daha az insanın sanki.
#alıntı