Suç ve Ceza
2023 72. kitabı
Yeni okuma listemin ilk kitabı.Kendimi kitaplardan uzaklaşmış bir kitabımın bitmesinin aylar sürdüğü bir dönemde başıma gelen en güzel şey bu roman oldu. Rafımda 5 yıldır duran ama kalın olduğu için bir türlü niyet edemediğim bu kitabı okuma şerefine sonunda eriştim. 2023 Mart ayı. Siz de benim gibi kitaplardan uzaklaştığınız bir dönemde birden kitaplarla haşır neşir olmak istiyorsanız verilebilecek en güzel tavsiyelerden biri olabilir Suç Ve Ceza. Tavsiyesi için arkadaşıma çok teşekkür ediyorum. Kitap 700 sayfa civarlarında ve bir gencin hayatının kısa bir dönemini kapsıyor. Kitaba başladığım zaman herhalde dedim sonuna gelince ölümüne kadar anlatır çook uzun ama hiç beklediğim gibi olmadı. Sayfalar çok evet ama anlatılanlar öyle güzel ve öz cümleler kurularak anlatılmış ki ben kitap bittiği zaman o kadar sayfayı nasıl bu kadar hızlı okuduğuma inanamadım. Raskolnikov baş karakter ama kitabın asıl etkileyiciliğinin karakter ya da olaylar veya dönemin şartları olduğunu söyleyemeyeceğim. Asıl göz kamaştıran şey Fyodor’un mükemmel analiz yeteneği.Kitap bittiğinde kendime ilk sorduğum sorulardan biri ‘’Yazar katil mi?’’ oldu. Nasıl böyle anlatabilir ki bir katilin düşüncelerini bu soru aklımı epey kurcaladı benim eminim okuduğunuz zaman aynısı size de olacaktır.İkinci güzel soru ‘’Sonu böyle mi bitecekti?’’ işte orda biraz hayal kırıklığına uğradım. Böyle kapsamlı bir anlatıma bu sonun yakışmadığını düşündüm. Ama orayı da biraz kurcaladığım zaman farkettim ki yazar zaten bize vermek istediğini verdi e ben de çok iyi aldım asıl anlatılmak istenen sonu değildi asıl anlatılmak istenen bir insanın ruh halinin nasıl değişebileceği bizim bunu nasıl algılayamadan dahası dünyayı görmeden incelemeden fark etmeden yaşıyor oluşumuzdu. Ve tabi burada kitap hakkında sohbet edemeyeceğim içinden bilgiler vermeden bu yüzden kitabı okursanız ve etkilendiğiniz yerler üzerine konuşmak isterseniz ben hep buradayım :) Herkese tavsiyemdir saatlerce elinizden bırakamayacağınız bu kitap. Keyifli okumalar dilerim.
Edebiyat & Roman
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194,2bin okunma
Bengü Nur
Çok faydalı bir yazı paylaşımınız için teşekkür ederim 🙏