John Steinbeck
Evet bugün sizlere John Steinbeck'in eseri olan "İnci" hakkında yorumlarımı görüşlerimi aktaracağım.
Biliyorsunuz ki iyilik, kötülük ve diğer duygu durum kavramlarını, dünyada insanlığın sorunlarını en çıplak haliyle cesurca pragmatik yaklaşımla yazan, insanlığa gerçekliği suratına bir tokat gibi çarpan yazarımız John baba <3
Kızılderili inci avcısı Kino’nun bebeği Coyotito için paraya ihtiyacı olduğu bir zamanda onu kurtarmak pahasına çabaladığı bir dönemde çok büyük ve değerli bir inci bulmasıyla olaylar başlar ve çevresinde gelişen olaylar ve değişimler kitabın konusunu oluşturmaya başlıyor. Harika bir anlatım. Tamamen süsten uzak akıcı bir dil sade anlaşılır şekilde direkt bir oturuşta okuyabileceğiniz nadide eserlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Eserdeki olaylar kişiler mekanlar kısıtlı ve dar şekilde hiç sıkmadan John babanın harika betimleyici üslubu ile verilmek istenen mesajı net bir şekilde bizlere aktarıyor. John Steinback'in okuyup bitirdiğim ilk kitabı oldu bu. Fakat şöyle bir şey var ki gerçekten okunulduğunda karşılaşılan durumlarda olaylar karşısındaki tavırların buna bağlı gelişen etki-tepki mekanizmasındaki söylemlerin gerçekliği net şekilde aktarımı amasız fakatsız bir şekilde içinize direkt işliyor. Öyle süslü kelimelerle de değil bildiğimiz hayatın içinden olması gerektiği gibi. Açıkçası ilk kitabını okumama rağmen ben çok beğendim. Bundan sonraki kitabı olan "Cennetin Doğusu" ve sonra ise "Fareler ve İnsanlar" kitabını da merakla okumayı bekleyeceğim. İki kitabı da kütüphaneme ve okuma listeme ekledim.
Kitaptan etkilendiğim ve altını çizdiğim bazı alıntılarım ise şöyle ;
" Bir şeyi çok fazla istemek iyi değildir. Bazen şans ters dönebilir yoksa. Ayarında istemeyi bilmeli kişi."
"- Dostlarım beni korur.
- Kendi başları derde girmediği sürece."
"Bu dünyada herkes elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmalıydı."
(Liyakat - Günümüzün en büyük sorunu!)
"Kararlı olmak başarıya giden yolu yarılamak demekti."
"Gözlerinin derinliklerinde kin parıltıları vardı, ama korku da vardı, yüzyıllardır süren boyun eğiş, derin izler bırakmıştı yüreğinde."
Keyifli okumalar dilerim :)
Sonraki incelemelerde görüşmek üzere
İnci