2023 12. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2023 05:39
"Aklın ve sağduyunun kitlelerin duygularına karşı ihanetiyle savaşacaktım." Gerçekten de yaşamı boyunca bunu yapmaya çalışmış bir yazar Stefan Zweig... Muhteşem eserlerinin içinde benim için özel bir yeri olacak bu kitabının da. Çünkü o akıcı kalemiyle otobiyografisini de nefis yazmış. Doğumundan ikinci dünya savaşının başlangıcına kadar deneyimlediği her şeyi o bilindik üslubuyla ele almış. İki dünya savaşını da yaşamış biri olarak savaşın öncesindeki ve sonrasındaki ruh halini çok net ifade etmiş. Bu eserde önce bir bireyin daha sonra da büyük bir yazarın kendini inşa etme sürecini bulacaksınız. Edebiyata olan tutkusu asla bitmemiş, her koşulda kendinden ödün vermemeye çalışan dünya edebiyatının en önemli yazarlarından birinin hem de... Savaşların kanlı cephelerinde savaşan askerler veya devlet görevlileri kadar içinde bulunmayan birinin savaşa dair bu kadar derinlikli olması da ayrıca dikkate değer bir husustur. O ve arkadaşları eserleriyle, söylemleriyle barış için başka bir cephede, başka bir savaş vermişler. Bütün bu çabaların olumsuz sonuçlanmasıyla da içinde bulunduğu karamsarlıktan kurtulamayan Zweig yaşamını kendisi sonlandırmıştır. Bu şekilde dünyadan ayrılmasa şimdikinden çok daha fazla eserini okuma şansı bulabilirdim. Kendisine karşı tek kırgınlığım budur... Buraya kadar okuma zahmetinde bulunan herkese bu kitabı da okumasını tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar. :)
Dünün DünyasıStefan Zweig · Can Yayınları · 20242,675 okunma
1 +1'leme