2023 15. kitabı
Okunma: 29 Mart 2023 20:22
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Sabahattin Ali’nin çok sevilen eserlerinden biri olan “İçimizdeki Şeytan” kitabı ile geldim. İyi bir Sabahattin okur olarak bu kitabı benim için zirveyi zorlar. O kadar çok seviyorum yani. İlk olarak 2018 yılında okumuştum. Okulumdaki kitap kulübümüzün mart ayı kitabı olması sebebiyle ikinci kez okuma şansına eriştim ve aynı okuma zevkine yine ulaştım. Kitapta, Sabahattin Ali çoğu kitabında olduğu gibi bu kitabında da insanların duygularına sesleniyor. İnsanın duygularını öyle güzel kullanıyor ki her okur kendinden bir şeyler buluyor. Sabahattin Ali kitabı, bir baltaya sap olamamış,kendi gibi arkadaşlarıyla sabahtan akşama kadar İstanbul sokaklarında beş parası sersefil gezen Ömer adında bir karakter üzerinden oluşturuyor. Bu Ömer sadece cebi sersefil değil aynı zamanda duyguları, eylemleri,hayata karşı duruşu da sersefil. Sürekli bir şeylerin hayali ile gezerken içinde ona göre onu engelleyen bir şeytan var. Hayatında neyi yapamıyorsa,neyi erteliyorsa neyde başarısız oluyorsa suçu hep bu şeytana atıyor. (Birazcık spoiler)Daha sonra bu hali ile bir evlilik yapıyor ve duygularının arkasında duracak kararlı,isabetli davranışlar sergileyemiyor. Biricik eşi Macide’yi rezil durumlara düşürüyor. Bir duygu buhranı ile Ömer ile evlenen Macide ise beklendiği üzere bu evliliği sürdüremiyor. Macide’nin açısından bile kitap uzun uzun değerlendirilir ama yorum çok uzayacağından bu yorumları okuyanlara bırakıyorum. Ömer’in durumu bana biraz Gonçarov’un “Oblomov” kitabındaki Oblomov karakterini çağrıştırdı. Onun da içinde bir şeylerden alı koyan bir şeytan vardı. O da sevdiğini bu şeytan yüzünden kaybetti. Neyse kitabın en sonunda Ömer’in içindeki şeytanın aslında onun bahaneleri,tembelliği bütün iyi şeylerin eksikliği olarak görmesi beni mutlu etti. Tabi bu çıkarıma da acı şeyler yaşanmadan ulaşmıyor. Kitapta Sabahattin Ali’nin Necip Fazıl’a ve Nihal Atsız’a göndermeler olduğunu biliyoruz ama bu tür magazinsel olayları kitabın edebi yönüne bir katkı da bulunmayacağı için çokta üzerinde durmamıza gerek yok. Sadece bilin yeter. Herkese iyi okumalar..
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2019209bin okunma