Puan vermedi·430 syf.····Okunma: 05 Nisan 2023 15:01 Meryem, kendine harami diyen annesinin bu sözünü yaşamı boyunca boynunda kolye gibi taşıyan ve hata sandığı hareketlerinin sonucunda bunu sürekli kendine hatırlatan, küçük yaşta evlendirilen bir çocuk. Kitapta kadınların hayatta özellikle Afgan ülkelerinde nasıl konumlandırıldığı, erkeklerin özgürlüklerinin kadınlara hiçbir hak tanımadığı vurgulanmış ve bu yaşam biçimini oradaki Müslüman kadınlara dikte edildiği, evlilikte kadınlara biçilmiş rollerin onların tek yegane görevi olduğu hissettirilmiş. Kitap aslında okuyucunun bunun farkına vararak ne kadar saçma bir algı oluşturulduğunu düşündürtüyor. Leyla Meryemin genç yaşta evlendiği adamın sokağında yaşayan bir kadının çocuğu ve kocasının ikinci eşi. Yazar, Bu iki kadının yaşam savaşını birliklerini planlarını, ayaklanmayı sonucunda düştükleri hayatları okuyucuya derinlemesine hissetirmiş çok başarılı bulduğum ve okumaktan keyif aldığım bir eser ortaya koymuş. Sayfaları sabırsızca okuduğum sonunu merakla beklediğim bir roman oldu. Kitabın kötü karakterleri ile gerçekte karşımdaymış gibi kavga ettim nefret ettim Meryem ve leylanın acı öyküsünü okurken. Kitabın sonunda ise nereye gidersek gidelim yaşadığımız yerin peşimizden geleceğini, oranın içimizde yaşayacağını anlatıyor okuyucuya. Boğazım düğümlenerek okudum her satırını. Uçurtma Avcısında olduğu gibi kalbe akla dokunmuş. Savaşın acı yüzün, çocukların, kadınların öldürüldüğü bir savaşın cihat olmadığı vurgulanmış. Daha ne kadar kötü olabilir derken hep korkarak yok artık diye düşündüğüm durumlar yaşandı kitapta. İçinde bulunduğumuz dünyanın acı sonu da bu şekilde devam edecek hissi oluşturdu. "Aslında kadınların yok edilmesi değil bu dramı hissettiren, kadınların erkeklere karşı isyan edemeyip kabullenmesi oluyor. Kadınları korumak için değil, kadınları yok etmek için kullanılan gücün hâlâ dünyada var olduğu gerçeği insanı kahrediyor. İnsanın sadece bedenden ibaret olmadığını, insanların umutları olduğunu ve bu umutları öldürenlerin de tıpkı para çalanların ellerinin kesildiği gibi ceza almaları gerektiğini içimizde savunuyoruz."
Kitapta Leyla'nın bu huzurun bedelsiz olmadığını söylediği gibi kitabın sonuna da gelirken kırılarak ağlayarak devam ettiğim son biraz olsun içimi sakinleştirdi.
Keyifli okumalar..