Kuru Kız
2023 10. kitabı
Ayfer Tunç'un yeni romanı Kuru Kız'ı yakın zamanda katılacağım bir etkinlik için okumaya başladım ama gözüme biraz kalın gelince acaba ağır mıdır, etkinliğe kadar bitirebilir miyim diye şüpheye düşmüştüm. Çok yanlış bir şüpheymiş çünkü kitap su gibi akıyor Öncelikle konusundan bahsedelim! Kitap günümüzde geçiyor ve "Kuru Kız"ın başından geçenleri yaşamının bir kısmını birlikte okuyor, onun deneyimlerine şahit oluyoruz. Kitap mahalle hayatını, mahalle baskısını, erkek egemen toplumun negatifliklerini, aile yaşantısında kadının rastladığı zorlukları ele alıyor. Sırf "kız" olduğu için eksik görülen, ötelenen, ciddiye alınmayan bir karakterin aslında arka planda neler yaşadığını ve eline imkan geçse daha neler neler yapabileceğini çok güzel anlatmış yazar. Spoiler vermek istemiyorum ama kitapta istismara yönelik bir sahne var. Tetikleyici olduğu için baştan uyarmak isterim. Bunun dışında kitabın dili hafif, betimlemeler ölçülü hatta neredeyse az (okuru yormuyor) ve bölümler kısa kısa. Özellikle bölümlerin kısa olması, olay örgülerinin çok uzun uzadıya değil de gerekli görülen kısımlarıyla ele alınmış olması çok keyifliydi. Okudukça okuyasınız geliyor diyebilirim. Bu arada kitabı bence çok da hızlı okudum. Ayrıca yazar kendi görüşlerini, eril toplum ve eşitsizlik hakkındaki düşüncelerini karakterimizin düşünceleriyle bize tertemiz bir şekilde iletmiş. Kitapta o sevecen, samimi mahalle ortamı değil de dedikoducu, art niyetli ve geri kafalı mahalle ortamı olduğu için sık sık sinirlenebilirsiniz hazır olun. Genel olarak ben Kuru Kız'ı sevdim. İçinde cinsel sahneler var diyemem ama cinsellikten bahsediliyor bu sebeple belli bir yaş üstüne uygun olacaktır diye düşünüyorum. Önerir miyim? Türk yazarlara şans vermek isteyip ağır betimlemeler sevmeyen okurlara önerebilirim. Çokça sevgiler! Daha fazlası için --> @beastslibrary
Kitap Yorumu
Kuru KızAyfer Tunç · Can Yayınları · 20237,8bin okunma