İmam Gazali'nin doğrudan okuyanına hitap ediyormuş gibi öğüt niteliğinde okuduğum ikinci eseri. Gerçeği, her eseri bir öğüt ve yol gösterici nitelikte ama doğrudan senle konuyormuş gibi hitap etmesi başka oluyor. Okurken ayrı bir samimiyet içeriyor.
Bu eseri de zaten bir öğrencisinin kendisine hayatı boyunca rehber olacak tavsiyeler ve okuyabileceği dualar istemesi üzerine kaleme aldığı bir risaledir.
İmam Gazali de öğrencisinin bu isteğini karşılıksız bırakmamış, kısa ve öz ama oldukça doyurucu tavsiyeler vermiş.
Verdiği tavsiyeleri zaten o zaman da mevcut olan eserlerinde bulmak mümkün değil miymiş? Elbette mümkünmüş. Öğrencisi de bunu belirttikten sonra devamında mektubunda bu isteğinin sebebini şöyle izah ediyor:
"...benim bu mektubu yazmamdaki amaç, hocamın ihtiyaç duyduğum şeyleri benim için birkaç sayfada yazıp toplamasıdır. Böylelikle ben -Allah izin verirse- bu nasihatleri hayatım boyunca yanımda taşır ve içindekileri uygulamaya gayret ederim."
Böylece " Ey Oğul!" diye başlamış yazmaya büyük âlim. Bir kişi nezdinde asırlar boyu nesillere hitap etmiş aslında. Yapılmaması gerekenleri söyleyip bitirmemiş, yapılması gerekenleri de açıklamış, fayda ve zararlarını da önümüze koymuş. Her söylediğini ayet ve hadislerle desteklemesi de onun yine başlıca önemli bir stili olduğu görülüyor.
"Hevâ ve heveslerimi gözeterek konuşuyorum sanmayın sakın! Sözlerim Allah'ın tebliğ ettirdikleridir." der gibi. Böylece olası bu tür eleştirilerin yolunu hem tıkamış oluyor hem de sözünü daha etkili hâle getiriyor.
Çabuk biten, bitmesini istemeyeceğin ama aynı zamanda oldukça yeterli, yine el altında bulunması gereken bir eser.
《Tavsiye Notu》: Öğrencisinin yaptığı gibi eseri hep yanımda taşımak isterim diyip kitabı somut olarak temin edip okumak isteyenler için tavsiyem Ey Oğul (Beyan yayınlarıdır) Arapça aslıyla beraber derlenmiş, imlâsı güzel, ciltli ve sert kapak kullanıldığı için hasar alması çok düşük. Cep kitap boyutunda ama bu bana göre bir avantaj çünkü yazı stili normal boyutta olduğu gibi istendiği zaman yanında taşıması da daha kolay. Tercümesi de oldukça sade. Kısacası imlasından kapağına her şeyiyle kaliteli.
(Hayır hayır! Niyetim reklam yapmak değil :) Benim gibi yayın kalitesine önem veriyorsanız fikir olsun istedim. Bazı yayınların sadece para kazanmak niyetinde olduğunu tecrübe ediyoruz. İmlaymış, malzemenin kalitesiymiş ne önemi var ! Kazanacaksa da yayıncılığın hakkını verenler kazansın)