Hayatın : Alt Tarafı Çürümenin Kitabı
2023 85. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2023 15:17
Bir tür yadsımanın felsefesi olarak ifade edilebilecek bu kitap herkese hitap etmeyecek türden. Öyle ki varlık ümidiyle ve felsefeye çocuksu bir heyecanla yaklaşan kişileri dehşete ve boşluğa sürükleyebilir. Hâlihazırda orada olanları ise hiçlikte bir yinelemeye çağırır. Tüm bunlara rağmen ismiyle çeliştiğini söyleyebilirim. Yazarı bilemem ancak okuyanı çürütmeyecek bir kitap. Altı bölümden oluşuyor ve en uzun bölümü olan ilk bölümü kitabın adından alıyor. Sistematik bir yol izlemediği için doğrudan varoluşa bir ihanet felsefesi olarak da yorumlanabilir. Yaratıcıyı ve hayatı hor görmeye dayanan bir zeminde işliyor. Onun tanımına göre ben felsefî çalışmalarımla bir tür fikir yatırımcısıyım. Bu yüzden kitabın aşağılayıcı ve negatif üslubu benim için sorun olmadı. Fikirleri toparlama gayesinde olduğum için geçip gitmeliyim. Bu yüzden kendi ifademle avarelik ve başıbozukluk ile Cioran'ın ifadesiyle avanaklık arasında okumamı tamamlamış oldum. Tavsiye edeceğim bir kitap değil, zira eksik varoluşu tüketir türden olduğunu belirtmeliyim. İnsanlar giyim, eylem, düşünce ve duygularıyla kendini var etmeye çalışırken bu kitap aynı şahsı yok ediyor. Hatta ileri bir boyutta insanın giyime verdiği kıymetin düşünce yoksunluğunu ortaya çıkardığını ifade etmekte. Okuması cesaret gerektiren bir kitap. Ben ise umursamazlıkla inceledim.
Felsefe
Çürümenin KitabıEmil Michel Cioran · Metis Yayınları · 202514,5bin okunma