"Tek Adam" Atatürk'ün hayatını anlatan üç ciltlik tarihi bir romandır. İlk cildi doğumundan Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 yılına kadar olan dönemi içerir. Atatürk'ün gençliği, okul yılları, askerlik yılları, Çanakkale Savaşı'ndaki başarıları ve işgalden sonra Anadolu'ya geçişi önemli belgelerle desteklenerek anlatılır. Şevket Süreyya Aydemir belli ki oldukça önemli araştırmalardan sonra bu kitabı kaleme almıştır. Zira dipnotlarda verilen kaynaklar kitabın ve Atatürk'ün hayatı üzerinde ne kadar çalıştığını ispatlar niteliktedir.
Atatürk'ün harp okulundan sonra engin dehasının ve öngörüsünün daha hiç kimse tarafından fark edilmemiş olması, Çanakkale'deki üstün başarılarından sonra bile çok ciddiye alınmayan bir asker olarak kalması ve durmaksızın Enver Paşa ve yardakçıları tarafından pasifize edilmesi ister istemez, eğer dünyaya bir dahi gelirse bunu bütün ahmakların onu taşlamasından anlarsınız sözünü akla getirmektedir. İmparatorluğu 1.Dünya Savaşı'na sokup Osmanlı'nın yıkılmasını sağlayan bu liyakatsiz kadrolar tarihe vatan hainleri olarak geçerken, onların bu yıkımından arta kalanlarla küllerinden doğan Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Atatürk ilelebet hatırlanacaktır. Günümüzle, 100 sene öncesinin çok bir farkının olmadığını gördüğümüz onlarca olay Türk halkının tarihten kolay kolay ders almadığını da göstermektedir. Padişaha yakın olmanın ya da saraydan kız almanın tüm imparatorluk üzerinde söz sahibi olmak için yeterli olduğu bu dönemde dik duruşu ve lafını esirgememesi Atatürk'ün Samsun'a çıkana kadar hayatını hep ikinci planda geçirmesine neden olmuştur.
Yine de tüm bu olumsuzluklara ve önüne konan onlarca engele rağmen hedefine yürümekten bir gün bile geri kalmayan Atatürk, sonunda bize bu olağanüstü ülkeyi hediye etmiştir. Bu akıcı, kolay anlaşılır ve tarihi bilgileri barındıran kitabı her Türk vatandaşının kesinlikle okuması gerekir. İyi okumalar :)