Muhteşem Gatsby kitabı sadece yazarın değil, 20. yüzyıl Amerikan edebiyatının da en iyi romanlarından biri olarak kabul ediliyor.
Kitabın kahramanı Gatsby, yoksul bir aileden gelir, ancak kendisini tamamen baştan yaratır. Servet ve güç sahibi olarak gizemli bir hayata adım atar. Bu milyoner, saplantı hâline getirdiği ilk aşkı olan Daisy'e kavuşmaya çalışır. Eserde ''Caz Çağı'' olarak bilinen 1920'lerin aşırılıkları, şiddeti, coşkusu ve çöküşü yansıtılır.
Peki, tavsiye ediyor muyum? Açıkçası kitabı çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Ama benim için bazı kitaplar klâsik oldukları için her zaman okunmaya değer. Bu da onlardan biri. Çok sevemememin nedenlerine gelecek olursak okurken bazı kısımların çok sürükleyici olduğunu düşünmeme rağmen bazı yerlerin ise akıcılığının tamamen kaybolması. Kitabın sonlarına doğru çok kilit bir nokta benim için çok soyut kaldı. Bu soyutluğu gideren şey ise kuşkusuz filmi oldu. Kitabın filme aktarılışını çok başarılı buldum. Konuşmalar ve neredeyse olaylar hiç değiştirilmeden aktarılmış. Okurken zihnimde canlandırdığım çoğu şeyi beyaz perdede görebildim.