Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

80 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Chul Han'ın okuduğum ilk kitabıydı. Kendisi Güney Koreli bir yazar ve kültür kuramcısı imiş. Kitapta bahsettiği günümüz toplumuna dair derinlikli çözümleme ve eleştirileri bağlamında, anladığım kadarıyla da Sosyalist bir bakış açısına sahip. Objektif bir pencereden baktığımda -ya da en azından bunun için çabaladığımda- Sosyalist düşünce bir kez daha oldukça gerçekçi geldi bana. İlerleyen süreçlerde -yani param olduğunda- yazarın diğer kitaplarını alıp okuyacağım. Tabii bunun bir diğer gerekçesi de bu gerçekçi düşüncelerini sıkıcı bir akademik üslupla değil örneklerle ve sade bir dille gün yüzüne çıkarması. Üslubun da etkisiyle günümüz olaylara bakış açım oldukça genişledi. Kitabın konusundan, içeriğinden vs. bahsetmeyeceğim. Zaten buraya inceleme diye yutturulan bir çok yazı incelememsi bile değil. Hâliyle benimki de öyle olmayacak. Sizi daha çok kitabın kapağına yönlendireceğim. Kapağı dikkatlice incelerseniz içerik hakkında az çok tahminlerde bulunmuş olursunuz. Kapakta cenin pozisyonunda çıplak bir insan resmedilmiş. İlk bakışta yalnızlığı, sıkışmışlığı, acziyeti hissettir -en azından bana öyle hissettirdi-. Başlıkla beraber değerlendirdiğimizde ise; suratını kendi bedenine bastırmış bu insan bana, acıya katlanamadığından ondan yüz çevirmeyi, kendini fiziki dünyadan uzaklaştırma çabasında olduğu izlenimini verdi… Yâni yüzleşemediği hiçbir acıdan kaçamayan modern dünyadaki bu prototip insanın, aynı döngünün içine hapsoluşunu kısacası yazarın deyimiyle “Palyatif Toplum” olgusu hissediliyor. Bu "palyatif" kelimesini de şöyle açıklıyor yazar kitabının başında: "'Palyatif' sıfatının kökeninde Latince "manto" anlamına gelen 'pallium' ve bundan türeyen "paltoyla örtmek" anlamına gelen 'palliare' sözcükleri vardır. Tıpta temeldeki hastalığın tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda hastanın şikayetlerini, esas olarak da acılarını gidermeye yönelik tedaviyi tanımlamak için kullanılır." İçinde; sıkışmışlık, yalnızlık ve bir şeylerin yanlış gittiğini hisseden herkese bu kitabı okumasını öneririm. Acı içinde kalmanız dileğiyle, iyi okumalar. Ya da acı çekmekten korkmamanız dileğiyle...
Palyatif Toplum
Palyatif ToplumByung-Chul Han · Metis Yayınları · 20241,857 okunma
·
206 görüntüleme
•Ayşe okurunun profil resmi
Yapıcı eleştiriniz için teşekkür ederim, oldukça doğru noktalara değinmişsiniz. Sadece şunu belirtmek isterim ki son cümlem "acı içinde kalmanız dileğiyle" değil -kitapla da bağdaşık olan- "acı çekmekten korkmamanız dileğiyle"dir. Sizin belirttiğiniz gibi yazarın asıl neyden bahsettiğini açıkçası uzunca anlatmak istemedim. Okurun kitaba olan merakı kalsın diye. Bununla birlikte, bir şey zıttı varsa anlaşılabilir diye düşünüp anlatmak istediğimi iki farklı cümle ile yazarak uzunca anlatmadan belirtmeye çalıştım. Tabii demeniz gibi bu, kitabı okumayan biri için olumsuz görünebilir. Buna açıklık getiren bu yorumunuz için tekrar teşekkür ederim.
MURAT AYDIN okurunun profil resmi
İncelemenizi oldukça yerinde buldum yalnız son cümlenizdeki temenniye (?!) bir şerh koymak istiyorum. Kitabı okumayan biri, "Acı içinde kalmanız dileğiyle" ifadenize doğal olarak olumsuz anlam yükleyebilir. Benim görebildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla, yazar; - acının istenecek, arzu edilecek bir şey olmadığını, - ancak ölüm gibi, hayatın bir parçası olduğunu, - bu nedenle onu yok saymak, ondan mutlak biçimde kaçınmak, varlığını halı altına süpürmek yerine onunla yüzleşmek, onu bir uyarıcı ve geliştirici olgu olarak görmek, bu bağlamda gerçeklikten kopmadan onunla yaşamanın gereklerini yerine getirmek gerektiğini, - palyatif toplumlarda ise bunun tam tersi bir yaklaşım olduğundan kendinden şüphe eden, ötekini umursamayan ve çoğunlukla onu ezme, yok etme, görmezden gelme pahasına kendi varlığını sürdürme çabasında olan bireylerin açmazlarını ve esiri olduğu dijitalleşen dünyada kendini özgür sanma gibi yanılgılarını anlatmaya çalışmış. Ayrıca kapak değerlendirmenizi de oldukça özgün buldum.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.