2023 31. kitabı
İnsanın iç dünyasını son derece nokta atışı psikolojik tespitlerle analiz ederek bireysel meseleleri çok başarılı bir şekilde ele alırken aynı zamanda büyük resmi de atlamayıp toplumsal sorunları ve bunların bireyin dünyasına yansımasını da incelikli bir şekilde hikayeye dahil eden, Latin Amerika edebiyatından çok sarsıcı bir kısa roman Köpek. Kolombiya’nın ücra bir köyünde yaşayan, Afrika kökenli ve uzun süredir evli olmasına rağmen çocuk sahibi olamayan bir kadının, günün birinde yavru bir dişi köpeği sahiplenmesiyle gelişen olaylar anlatılıyor. Yer yer zamanda geriye gidişlerle de karakterin geçmişini öğreniyoruz. İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren, özellikle çocukluk döneminde olmak üzere, adeta cam bir kavanozu doldurur gibi kendisine yöneltilen olumlu ve olumsuz tüm duyguları depolayıp, zamanla bunlardan ibaret bir birey haline geldiğini ve daha sonra da iç dünyasında depoladığı tüm bu duyguları yansıtarak yaşamına devam ettiğini muhteşem anlatan bir hikaye bu her şeyden önce. Karakterin geçmişiyle, sahiplendiği köpek arasında geçenlerin ilişkisi çok ürpertici ama bir o kadar da güçlü bir tespite dayanıyor. Bu noktada, arka kapakta yazıldığı gibi, karakterin sahiplendiği köpeğin hamile kalmasıyla değiştiğini düşünmüyorum ben aralarındaki ilişkinin seyrinin; ilk ve esas kırılma, çocukken de terk edilen karakterin köpek kaçtığında bunu kendisine ihtiyaç duymaması şeklinde algılamasıyla oluyor aslında. İnsanın iç dünyasıyla ilgili bu güçlü psikolojik tespitlerini de okurun yüzüne tokat gibi çarpan, çok sarsıcı bir kurguyla aktarıyor, öyle ki, olacakları sezmeme rağmen o sahneye geldiğimde hem kitabı elimden fırlatıp atmak istedim hem de yazarın gerçekçi ve soğukkanlı anlatımı tüylerimi ürpertti. Kesinlikle beni en rahatsız eden kitaplardan biriydi ve tüm bunları 103 sayfada hissettirmesi inanılmaz bence. Bu muazzam psikolojik tahlillerin yanında, ırk ve sınıf ayrımından cinsiyet rolleri ve eşitsizliğine Kolombiya’nın küçük bir köyünün toplumsal portresini çiziyor Pilar Quintana ve tüm bu toplumsal sorunların karakterimizin hayatına nasıl sızdığını ince ince işliyor hikayeye. Çok, çok beğendim. Okuduğumdan beri aklımdan çıkmıyor ve bende bıraktığı etkiyi unutacağımı da sanmıyorum. Keşke yazarın başka kitapları da çevrilse de okusam.
KöpekPilar Quintana · Can Yayınları · 2022602 okunma
2.600 Gösterim