22 Şubat 2022
Can Yayınları
Sıralamalar

2023 31. kitabı
İnsanın iç dünyasını son derece nokta atışı psikolojik tespitlerle analiz ederek bireysel meseleleri çok başarılı bir şekilde ele alırken aynı zamanda büyük resmi de atlamayıp toplumsal sorunları ve bunların bireyin dünyasına yansımasını da incelikli bir şekilde hikayeye dahil eden, Latin Amerika edebiyatından çok sarsıcı bir kısa roman Köpek. Kolombiya’nın ücra bir köyünde yaşayan, Afrika kökenli ve uzun süredir evli olmasına rağmen çocuk sahibi olamayan bir kadının, günün birinde yavru bir dişi köpeği sahiplenmesiyle gelişen olaylar anlatılıyor. Yer yer zamanda geriye gidişlerle de karakterin geçmişini öğreniyoruz. İnsanın dünyaya geldiği andan itibaren, özellikle çocukluk döneminde olmak üzere, adeta cam bir kavanozu doldurur gibi kendisine yöneltilen olumlu ve olumsuz tüm duyguları depolayıp, zamanla bunlardan ibaret bir birey haline geldiğini ve daha sonra da iç dünyasında depoladığı tüm bu duyguları yansıtarak yaşamına devam ettiğini muhteşem anlatan bir hikaye bu her şeyden önce. Karakterin geçmişiyle, sahiplendiği köpek arasında geçenlerin ilişkisi çok ürpertici ama bir o kadar da güçlü bir tespite dayanıyor. Bu noktada, arka kapakta yazıldığı gibi, karakterin sahiplendiği köpeğin hamile kalmasıyla değiştiğini düşünmüyorum ben aralarındaki ilişkinin seyrinin; ilk ve esas kırılma, çocukken de terk edilen karakterin köpek kaçtığında bunu kendisine ihtiyaç duymaması şeklinde algılamasıyla oluyor aslında. İnsanın iç dünyasıyla ilgili bu güçlü psikolojik tespitlerini de okurun yüzüne tokat gibi çarpan, çok sarsıcı bir kurguyla aktarıyor, öyle ki, olacakları sezmeme rağmen o sahneye geldiğimde hem kitabı elimden fırlatıp atmak istedim hem de yazarın gerçekçi ve soğukkanlı anlatımı tüylerimi ürpertti. Kesinlikle beni en rahatsız eden kitaplardan biriydi ve tüm
2025 15. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2025 21:48
KÖPEK-PILAR QUINTANA,108 sayfa Pilar Quintana ilk kez okuduğum bir yazar.Latin Amerika-Kolombiya’lı yazar bu romanıyla 2017’de Biblioteca de Narrativa Colombiana Ödülü’nü kazanmış,Sıradaki kitabım “Uçurumlar” ile de Alfaguara Roman Ödülü sahibi olmuş. Yazarın bir çok dile çevrilen romanı “Köpek”annelik arzusu,sorumluluk ve yalnızlık duygularını işleyen sıradışı bir roman . Kitap,doğuramayan bir insan dişisi ile doğuran bir köpek dişisi arasındaki gerilimi anlatıyor. Damaris Kolombiya’nın dağlık bir köyünde balıkçı kocası Rogelio ile yaşıyor.Köy okyanus ile orman arasında bir tepede, gel-gitlerin çok sık yaşandığı,vahşi doğası olan bir yer… Damaris kırklı yaşlara gelmiş bir Kolombiya yerlisi.Ne yaparlarsa yapsınlar çocuk sahibi olamıyorlar.‍‍Damaris anne olamamanın üzüntüsü ve eksikliği içinde. Komşusunda gördüğü dişi bir yavru köpeği sahiplenir ve ona çocuğu gibi bakar.Köpeğe doğmamış kızına uygun gördüğü Chirli ismini verir.Aralarında öyle bir bağ oluşur ki Damaris adeta yavru köpeği koynunda büyütür…. Ona bir anne şefkati ile bakar ta ki bir gün köpek ortadan kaybolup hamile şekilde geri gelene kadar….Köpeğin bir kaç kez ortadan kaybolması,her döndüğünce hamile oluşu ve yavruları ile ilgilenmeyişi hatta yavrularından bir tanesini yiyişi Damaris ile köpek arasındaki bağların zayıflamasına sebep olur.Köpeğin her hamileliği onun anne olamamasını,toplumun annelik baskısını adete bir tokat gibi yüzüne çarpmaktadır.
2022 17. kitabı
Okunma: 26 Mart 2022 15:02
Köpek, Kolombiyalı yazar Pilar Quintana'nın Türkçe'ye çevrilen ilk romanı. Can Çağdaş serisinden Şubat 2022'de ilk basımı yapıldı. Henüz dumanı üstünde bir roman @piliquintanav , Köpek (La Perra) adını verdiği romanında aslında çok basit bir isteği anne olma arzusunu hayatının odağına yerleştiren Damaris'in hikayesini anlatmış. Damaris ve Rogelio erken yaşlarda evlenmelerine rağmen bir türlü çocuk sahibi olamayan bir çift. Artık denemekten vazgeçtikleri noktada Damaris'in yeni doğmuş yavru bir köpeği sahiplenmesi ve edindiği bu köpeğe tutkuyla bağlanmasıyla başlıyor hikaye. Öyle ki bir kızı olduğunda ona vermeyi düşündüğü ismi veriyor minik yavruya. "Chirli". Bu küçük köpekle annelik isteğini bastırabileceğini düşünüyor ancak köpek yavru olarak kalmıyor ve büyüyor. Bir gün evden kaçıp, uzun süre dönmeyen Chirli'nin, döndüğünde hamile oluşu, Damaris ile köpek arasında pek de hoş olmayan sonuçları olan bir tür savaş başlatıyor. Kitapta flashbacklerle Damaris'in travmatik geçmişine yapılan yolculuklarda annelik arzusunun aslında buzdağının görünen yüzü olduğu görülüyor. Kısacık kitapta yazar; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinden, ırk ve sınıf ayrımına, kadının evlilikteki konumundan, toplumsal baskı altında kişilerin maruz kaldıkları değişimlere, şiddetin her türüne, Kolombiya'nın günlük hayatına, yaşanılan coğrafyanın çetin doğa koşullarında ve hayvan sahiplenmeye kadar pek çok konuya değiniyor. Köpek, güzel yazılmış bir hikaye, kısa ama derin. Mücadelelerle dolu bir hayatın sertliği var, ama aynı zamanda beklenmedik bir şekilde gelen şefkat de var. Bu kadar kısa bir kitapta yazar bu kadar çok duygusal iniş çıkış yaşatmayı oldukça iyi başarmış. Çok iyi bir çeviri ile su gibi akan sade dili ve anlatımı, kısa kısa bölümlerden oluşan yapısı ile oldukça da kolay
KöpekPilar Quintana · Can Yayınları · 2022601 okunma
Annelik üzerine yaralayıcı bir kitap..
2023 80. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2023 15:30
Kısa boylu insanlar için kullanılmasından nefret ettiğim bir tabiri kitaplara çok yakıştırıyorum: Kısa olduğuna bakma, onun yarısı da yerin altında. Bu o kitaplardan biri. 108 sayfa kitaba kaç kat çıkabilirse çıkmış Quintana. Hem de sessizce, bize bambaşka olaylar anlatır gibi yaparken yapmış bunu. Son bir çivi bırakmış sona, okurun zihniyle kitabın sayfaları birbirine çakılı kalacak şekilde ortalamış. Çat diye bir ses sonunda ve asla unutamayacağımız bir kadın, yüreğimize hoyrat ellerini uzatıp tırnaklarını geçiren: Damaris. Kolombiya'nın Pasifik kıyısında doğanın insanlardan üstünlüğünü sık sık hatırlattığı bir kasaba. Denizin yükselip alçalışına, köpürüp vicdana gelmesine bakan tahta bir barakaları var Damaris’le kocasının. Anne olmak istiyor Damaris, ama olamıyor. Tüm bakışlar onun eksikliğine bakmıyor gibi geliyor ona, hepsi ağzını açar açmaz onun işe yaramazlığını bağırıyor sanki. O boğulmuşluğun içinde debelenirken çıkıyor yavru köpek karşısına. Sahipleniyor, koynunda büyütüyor onu. Ama işte, doğa zorlu. Deniz gelgitli. Damaris de öyle. Denizin aldığı bir çocuğun gölgesi düşüyor önce satırlara, sonra sevgisizlik, şiddet, terkedilmenin acısı, kıskançlık, gaddarlıklar, yalnızlıklar vuruyor sahile. Hepsi birer denizci kementi, sıkıyorlar Damaris’in boğazını. Sonra olan oluyor, kement Damaris’in eline geçiyor..İçimizi parçalayana kadar sıkıyor o da. Kitabın anlatımı duru, çevirisi özenli, kendisi muazzam..Ama eğer ruh haliniz bu kadar şeyi kaldıracak durumda değilse, okumayı erteleyin bu kitabı.
2022 45. kitabı
Okunma: 08 Mart 2022 17:39
Bugünün kitabı, sıcağı sıcağına bitirdiğim ve bence Mart ayının hattâ yılın en iyilerinden biri olacağına inandığım Köpek. La Perra özgün adıyla bilinen kitap Kolombiyalı yazar Pilar Quintana'nın kısa romanı. Şahane bir Havva Mutlu çevirisi. Kolombiya Pasifik kıyılarında, Karayip sahillerinde geçiyor kitabımız. Küçük bir kasaba, inşa edilen derme çatma evler, tabiata dayanmaya çalışan yapılar göze çarpıyor. Ancak yine buraya kısa bir mesafede olan Buenaventura limanı da otelleriyle mağazalarıyla insanı cezbediyor. Ki ana karakterimiz Damaris'in de annesini cezbetmiş ve onun evi terk etmesine neden olmuş yıllar evvel. Kısaca konuyu anlatıp sadece hislerime yer vereceğim. Damaris ve Rogelio ne yaparlarsa yapsınlar çocuk sahibi olamayan bir çift. Şifalı otlar, merhemler, şifacılar neler neler deneseler de çocukları olmuyor. Derken; Damaris yeni doğmuş dişi bir köpek sahipleniyor ve hiç doğuramadığı kız çocuğunun adını veriyor ona. Chirli. Ona bakıyor, besliyor ve evlat yerine koyuyor. Ancak büyük bir hevesle sahiplendiği Chirli ona şefkat duygusundan başka duygular tattırmaya başlıyor. Kederli, kadının yarım kalmışlık hissi ile zihnindeki kin ve nefreti büyüttüğü bir metin Köpek. Kutsal annelik hissini yaşayamayan Damaris'in acısını ve çöküşünü böylesine duru anlatmak büyük başarı. Çocuğu olmayan ve toplumda bu nedenle yer yer hor görülen kadını; Damaris'i ön planda tutarak küskünlük ile bezediği hayatından izlerle inşa etmiş Quintana. Rutin bir yaşamı ve gözle görülür sefaleti büyüleyici bir mekan tasviri ile etkileyici diyaloglar ile deneyimlemek isteyenlere mutlaka tavsiye ediyorum.
2024 71. kitabı
Hayatında tüm olamayan gelişmeleri bir köpeğe yüklemek... Anne olamamanın acısını gün geçtikçe bir zehir gibi damarında taşımak... Gün geçtikçe kolaylıkla aşılan öfke sınırları... Yaşadığı tüm o sevgisizlik, görev gibi gelen sevişmeler... Tüm bunların arasında yaşamaya çalışan bir kadın... Kolombiyalı yazarımız Pilar Quintana, Türkçe'ye ilk çevrilen "Köpek" adlı romanında, oldukça hassas noktaların üzerinde geziyor. Okuyucuyu bu noktalara sürüklerken, ana kahramanı ile hassas bir şekilde empati kurdurtmayı başarıyor. Bir yere kadar devam eden bu empati hissimiz, romanın sonuna yaklaştığımızda sona eriyor. Ana kahramanımıza olan bağlantıyı kaybediyoruz ve işler epey çılgınlaşıyor. Sonunu böyle tahmin etmediğim için beni sarsan bir kitap oldu. Aslında Pilar Quintana, aşırı sevginin de bir şiddet türü olduğunu anlatmak istiyor. Mutsuzluklarla kuşatılmış bir insanın en sonunda nasıl canice hislere sahip olabileceğini gözler önüne seriyor. Hiçbir isteği olmayan bir kadının ne kadar tehlikeli hale gelebileceğinin sinyallerini veriyor. Böyle bir son, onu ifade ediyor. Günlük konuşma dilinde yalın bir üslup tercih eden yazar, anlatımını güçlü ve uzun betimlemelerle süslüyor. Bu uzun betimlemeler bile kurgunun içine girmenizi ve romanı bir çırpıda bitirmenizi engellemiyor. Quintana'nın bu romanıyla Biblioteca de Narrativa Colombiana Ödülü'nü kazandığını hatırlatayım. Kolombiya'da kocasıyla birlikte bir kulübede yaşayan orta yaşlı bir kadın Damaris... Hayatındaki en büyük isteği anne olabilmek! Bunun için şaman dahil eşiyle her yolu deniyorlar. Bir gün annesi zehirlenerek ölmüş köpek yavrularından dişi olanını sahiplenmeye karar verir. Köpeklere eziyet eden eşinin aksine bu yavruya sevgiyle bağlanıyor ve ona kızı olsa koyacağı isim olan Chirli adını veriyor. Ona hep özenle,
2022 31. kitabı
Okunma: 02 Mart 2022 00:00
Kanıksanmış şiddetin her hali var kitapta, en tehlikeli en beklenmedik olanı sevgiden doğan şiddet de… Anne olmayı arzulayan ama olamayan bir kadınla, sahiplendiği köpeğinin hikayesini okurken kadının geçmişini de öğreniyoruz. Alelade şiddet, anne olmak, hayvan sevgisi üzerine düşündürücü bir hikaye olmasının yanı sıra farklı okumalara da açık. Ben özellikle ebeveyn-çocuk ilişkisi, öteki ile karşılaşma, farklı arketiplerin benlik üzerinde hakimiyet kurması ve şişme durumunun yaşanması üzerine düşündüm. #pilarquintana nın anlatımı akıcı, böylesine hassas, zor konuları duygusallığın ağırlığına kapılmadan aktarmış, olay üzerinden göstermiş. Her okura tavsiye ederim, genç okurların de severek okuyacağı bir anlatım. Es geçmeyin bu kitabı
2022 87. kitabı
Afrika kökenli Damaris ve kocası Rogelio, yağmurun, ormanın, denizin, karanlığını,  gücünü çok keskin hissettiğiniz Pasifik kıyısında, harap evlerle kuşatılnış fakir bir bölgede yaşar. Damaris anne olma isteği çok güçlü olmasına karşın, anne olamamıştır. Bir sürü yavru bırakarak ölen bir köpeğin, dişi yavrusunu sahiplenir.Hatta doğmamış kızına vermek istediği ad olan Chirli adını koyar bu köpeğe. Bir çocuğa bakar gibi büyük bir özenle besler, büyütür.Hamile kalamamanın hayal kırıklığını aşmaya çalışırken, bir köpeğin doğasına aykırı beklentilere kapılır. Kitabın farklı bir izleği de var. Bölge sakinleri ile turistler arasındaki  ekonomik, ırksal, sosyal  uçurum da Damaris'i etkileyen geçmişte yaşanmış trajik bir olay üzerinden sorgulanıyor. Çok ama çok beğendiğim bir kitap oldu Köpek.
2025 44. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 08:06
Latin Amerika edebiyatından Pilar Quintana'nın Köpek romanı kendini sorgulama romanı olarak karşımıza çıkıyor. Tüm novella boyunca bize şu soruyu soruyor yazar; Kimsiniz? Hikaye, küçük bir kasabada yaşanan bir zehirlenme vakası ile başlıyor. Annesi zehirlenen on küçük köpek yavrusundan biri olan "Chirli"yi, orta yaşlı bir kadın olan Damaris sahiplenir. Babasız büyüyen, çok küçük bir çocukken akrabalarının yanında yaşamak zorunda kalan Damaris, on sekiz yaşında evlendirilir. Evliliğinde de çocuk sahibi olamaz. Bu yüzden olmayan çocuğu yerine koyar bu köpeği. Özenle ve sevgiyle büyüttüğü yavruya, çocuk sahibi olabilseydi çocuğuna koymak istediği "Chirli" adını verir. Sıcacık başlayan hikaye bir anda buz gibi bir hal alacak. "Annelik mi, mesleği mi? Yaşadıkları, ezilmesi, yaşadığı yer mi? İnsan neden sever, neden acımasızlaşır? Neden vicdanlıdır, neden nefret eder?" hikaye boyunca sürekli sorduğumuz sorular oluyor. Köpeği bu kadar severken Damaris'i yaşananlara sürekleyen duygu neydi? Kısacık hemen okunabilecek bir kitap ama yaşattığı duygular sizi alt üst edebilir. Köpek sahibi biri olarak bazı yerlerde içim gitti. Okumak isteyenlere keyifli okumalar..
2022 24. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2022 13:36
Hayatta çok istediğimiz şeyler vardır ama bir türlü olmaz,gerçekleşmez.Sebebini bilmeyiz,belki aylar hatta yıllarca çabalarız yine olmaz.Geçmişimizde kalan unutamadığımız travmalar ve çocuklukta yara aldığımız konular vardır.Zaman zaman geçmişimizi ziyaret ederiz.Şuan başımıza gelen bazı olayların geçmişimizle bir ilgisi olup olmadığını sorgularız kafamızda..Hayatın içinde sadece mutlu anılar yoktur elbette,bizi üzen anılar da vardır. Köpek isimli kitapta;Damaris ve Rogelio adın da evli bir çiftimiz var.Çok istemelerine rağmen bir türlü çocukları olmuyor.Bir gün Damaris evine giderken sahiplendirilmek istenen üç küçük köpek yavrusuna rastlıyor tesadüfen. Onları çok sevimli buluyor ve en küçükleri olan dişi yavruyu alıp evine getiriyor.Ona tıpkı çocuğuymuş gibi ilgi veriyor.Tüm yaramazlıklarına katlanıyor.Dişi köpek biraz zaman sonra evden kaçmaya başlıyor ve bu damaris'i kızdırıyor.Bir gün eve hamile dönen köpek bu kez kadının farklı düşüncelere kapılmasına sebep oluyor..Kendisinin çok istemesine rağmen hamile kalamaması fakat köpeğin hamile kalıyor oluşu ondaki bazı travmaların da yeniden ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.Geçmişindeki kayıplar ve yaşadığı travmalara gidiyor zaman zaman onları düşünüyor..Yalnızca sevginin yaralarımızı iyileştirebileceğini düşünmüyorum ,her ne kadar damaris köpeğini çok seviyor olsa da geçmişindeki yaralarının tedavi edilmesi gerekirdi.Sevgisiz büyümüş bireylerin ne denli ileri gidebileceklerine hayret edebiliriz.Birşeyler olmuyorsa da hayatta mutlaka bir sebebi vardır. Kitaptaki o melankolik havayı ben çok ama çok sevdim.Anlatım ve olaylar sürükleyiciydi. Okurken de çok büyük bir keyif aldım.Mutlaka okumalı..tavsiye!