·336 syf.····Okunma: 11 Nisan 2023 23:27 Konusu: Cassandra Hobbes nam-ı diğer Cassie'nin insanları okuma ve profillerini çıkarma gibi doğuştan bir yeteneği var. Bir gün FBI'dan bir programa katılması için teklif alıyor. Kendi gibi genç ve yeteneklilerden oluşan bir ekibin parçası olması için. Bu ekip çözülememiş davalara bakmak için eğitilecek. (Bu çözülememiş davalara bakan televizyon polisiyesi klişesini ben çok severim)
Kitabın dili basit ve akıcı. Basım yılı 2013 ve hem bu hem de yazarın ilk kitaplarından biri olması sebebiyle bir hamlık, çiğlik var. O dönemin (her ne kadar solmaya başlasa da) hakim olan popüler kültürünün ve anlatımının etkisini görüyorsunuz. Her şey çok uçarı. Mantık düzlemi çok bozuk olduğundan mesela bu kitap fantastik mi değil mi onu bile kesin söyleyemiyorum. Doğuştan yetenekliler ne yani? Ben arka kapak yazısından filan bu çocukların özel güçleri var sanmıştım. Ama sadece doğal bir yatkınlık olarak ele alınıyor.
Devletin birden senin özel olduğunu açıklayıp seni gizli görevlere filan ataması tam çok sevilecek/popüler olacak genç yetişkin internet hikâyesi. Malum gerçek aileler 17 yaşındaki kızlarını yine kızları yaşındaki hiç tanımadıkları yakışıklı bir erkek çocuğuna bavuluyla emanet edip apar topar başka şehre göndermez.
Ayrıca kitap, bu incelemeyi yazdığım tarihte çıkarmış olduğu son seri The Inheritance Games ile kıyaslayarak JLB ile ilgili bazı saptamalar yapmamı sağladı.
Öncelikle aşk üçgenlerine karşı bir zaafı var. İki serideki döngü birebir aynı.
Sayfa doldurmak için rastgele kelimeler yazmıyor. Yazdıklarını hikâyede kullanıyor. Olayları birbiriyle ilişkilendirmekte de başarılı.
TIG, konu olarak farklı olsa da çerçeve olarak bu kitabın yükseltilmiş versiyonu gibi. Yazarın beyninde dönen duran bir tema olduğu belli.
Devam kitapları okunur ama alıp almamak konusunda yine de düşünceliyim.