Sored

@Omrogl
Eski Rus Edebiyatı
2023 53. kitabı
Birkaç kitaptan birini Eski Rus Edebiyatından seçmek benim için alışkanlık haline geldi.(Bazen tekrara düştüğümde oluyor.) İki ciltten oluşan bir kitap ve iki cilt aynı olay örgüsü ile farklı zamanlarda farklı niyetlerle hatta çok farklı psikolojide yazılmış. İlk ciltde Rus İnsanın içine düştüğü rüşvet,avrupa sevdası,köle ve yolsuzluk bataklığıni anlatmak istemiş ki bunda başarılı olmuş. İkinci ciltde ise Rus halkının umutsuzluğa düşmemesi için ilk kahramanın yanına Ahlaki özellikleri ağır basan başka kahramanları da işlemek ve Rus halkına güzel bir geleceğin hayalini kurmak istemiş ancak var olan psikolojik hastalığı ve Rusyanin içinde bulunduğu durum bu isteğini tam olarak gerçekleşmesini engellemiş. Dil bakımından olağan üstü bir yetenek ( çeviri harika) ve gözlem gücüne sahip yazarımız Eski Rus Edebiyatı geleneğinde muazzam bir tasvirle ( diğer yazarların aksine tasvirleri okuru sıkmıyor) olayı anlatmış. Olaylar kendi içinde çok güzel bağlanmış ve geçişlerinde okur kopukluk yaşamıyor buda okurun dingin bir şekilde kitabı okumasını sağlıyor. Yazar kitapta yazarlığını sürekli bir şekilde hatırlatıp kahramanı yüceltip yermekle birlikte okurla muhabbet ettiği oluyor(bazen yazara cevap vereceginizden emin olabilirsiniz.) okuduktan sonra kahramanimiz etrafinizdan birileri ile ozdeslesebilir. İyi okumalar.
Duygu ve Düşünce
Ölü CanlarNikolay Gogol · İş Bankası Kültür Yayınları · 202429,4bin okunma