Okunmalı.
2023 4. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2023 00:00
Konu bakımından oldukça çeşitli olan bu roman, üniversite çalışanı Maya Duran'ın (36), 59 yılın ardından İstanbul'a tekrar gelen Alman profesör Maximillian Wagner'i (87) karşılamasıyla başlar. Monoton bir hayatı olan Maya Duran, profesörün gizemli hikayesine merak salmasıyla aynı zamanda kendi ailesine ve dünya tarihine ilişkin bazı sırları da öğrenir. Erkek bir yazardan baş kahramanı kadın olan bir roman... Kitabın dili oldukça akıcı, hatta kitapta insanı merakta bırakan olaylara yer veriliyor. Güzel bir olay örgüsüyle birlikte biraz da tarihe merakı olan bir okuyucuya tavsiye edilebilecek bir kitap. Olumsuz noktasına değinecek olursam; her ne kadar kurgusal bir roman olsa da Maya'nın atalarındaki bu tesadüfler üstüne bir de Wagner'in dramatik aşk hayatı beni okurken bi süre sonra irite edecek seviyeye getirdi. Yazarın bu denli ajitasyon yapmasına gerek olmadığını düşünüyorum. Kitapta beni en çok etkileyen olay ise Struma olayıydı. Nadia'nın bu olayda, malesef ki, başrol olması olayı zihnimde daha unutulmaz kıldı. Nadia ve Maximillian gerçekliğinden şüphe edeceğim kadar gerçektiler sanki. Onların aşkı en safıydı. Sevdiği kadın adına bir serenad (Serenade für Nadia) besteleyecek kadar saf aşk. Ve iktidarın zalimliği sonucu yerini başka bir yaşama bırakan trajik bir aşk! Kitapta beni ağlatan insanoğlunun zulmünü okumak mıydı, Wagner ve Nadia'nın aşkı mıydı yoksa kitabın sonu muydu? Şudur diyemiyorum, belki de hepsiydi... şunu demeliyim ki: kitaptan ayrılmak zordu. Fazlasıyla etkileyici, uzun bir süre atmosferinden çıkamayacağım serüvendi. Dilimden düşmeyecek üç karakter... Kitapta geçtiği gibi, "Çünkü ancak hikayesi anlatılan insanlar var oluyordu." Hep var olacaklar içimde. Elveda Maya Duran, elveda Maximillian Wagner, elveda Nadia Katharina Wagner!
Edebiyat & Roman
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020163,9bin okunma