Zamanın kıymetine dair
2023 1. kitabı
Zamanın kıymetini çok daha iyi anlamak ve gayretlenmek isteyenlere tavsiyemdir. Hz. Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem her sözü gibi ne doğru söylemiş "İki nimet vardır. İnsanların çoğu bunları değerlendirmede aldanmıştır : Sıhhat ve boş vakit. Ve yüce Rabbimiz Kuran'da : O halde mühim bir işi bitirdiğinde hemen başka bir mühim işe sarıl. Buyuruyor (İnşirah 7)  Güneş hepimizin üzerine eşit doğup battığı halde zaman bulamayıp yapamadıklarımızı yapan onlarca insana imreniyoruz. Halbuki zaman bulamamak bahanesi varsa ortada ya zamanı yanlış değerlendirmekten ya da kıymetini yeterince bilememekten kaynaklanıyordur. Böyle düşünmeme sebep olan bir kitap. Çünkü onlarca alimin hayatını anlatırken davalarının ehemmiyeti nedeniyle evinden çıkmayan, gezmek bilmeyen,sohbet etmeyen, yemeğini olabiliğince kısa bir zamanda ve az bir miktarla yiyip fevkalbeşer bir gayretle saniyelerin, anların kıymetini idrak edip hakkını vermiş bu insanların ibret verici hayatlarını okumak bu çağın insanı bizlere elbette sorgulatıyor her şeyi. Sorguladım. Bitirmemiz gereken ehemmiyetsiz pek çok şey var. Çok fazla söze gerek yok. Ama zamanı doldurmak kadar neyle doldurduğumuz da önemli. Amaçladığımız hedefe bu ümmetin ihtiyacı var mı ki zamanımızı harcıyoruz,hangi iş daha mühim en çok bu sorular etkiledi beni. Birde vakitleri ayarlamayı İslam'ın düzeninden öğrendim diyen Alman profesörden. Çünkü her vakit kıymetli olduğu gibi her vakitte kıymetli olan bir işte var. İslam insanı en basitinden namaz vakitleriyle zamanını en güzel haliyle yönetmeye hazırlıyor. Peygamberimizin yaşantısı uyku ve uyanıklık saatleri zaten herkesin dilinde doğruluğu her şeyi gibi pek çok kişinin bilgisinde. Ezcümle istifade edebileceğimiz bir eser ama daha çok âlimler nasıl çabalamış anlarını nasıl değerlendirmişler benzer örneklerle onlara değinmiş. Bu ömür sermayesini en güzel ve hayırlı şekilde değerlendirmemiz duası ile (Çok fazla söz söylersem okuduğum kitaba ayıp olur, yazdığım ayet ve hadis yeter)
İnceleme
Zamanın Kıymeti (Genişletilmiş Baskı)Abdulfettah Ebu Gudde · Otto Yayınları · 20187,4bin okunma