Herkesin okunmasını istediğim kitap
2023 7. kitabı
Okunma: 28 Nisan 2023 00:00
Köy Enstitüsü çıkışlı yazarımız Fakir Baykurt’un hasta yatağında yazıp, düzeltmelerini yaptığı ve ondan kalan notlarla tam olarak son düzenlemelerini kızı Işık Baykurt’un yaptığı yazarın son eseri Eşekli Kütüphaneci. Üstelik anlatılanlar da gerçek, yazar Mustafa Güzelgöz’ün hikayesini iyi ki kaleme almış ve bu eseri bizlere ulaştırmış. İnanılmaz tat aldım okurken, binlerce sayfa da olsa okurdum. Hem bitmesini istemedim hem de kana kana su içer gibi okudum. Kitap sevgisi, kitaplara verilen değer ve kitaplarla hayatımızın değişebileceği ancak böyle güzel anekdotlarla anlatılabilirdi. Ancak bir noktada da üzüldüğümü belirtmek isterim, o da bu kitabın diğer birçok kitaba göre daha az okunması ya da fazla kitlelere ulaşamamış olması diyebilirim. Bu yüzden sizden ricam beğeni, yorum gibi desteklerinizle bu kitaba ait içeriğin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamamda bana yardımcı olmanız, şimdiden teşekkür ederim Eserimiz mübadele yıllarında Ürgüp’ten Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan Yunan Dimitrios’un, büyükbaba ve büyükannelerinin izini sürmek ve burada yaşamış olan ancak şimdi geri gelemeyen bazı akrabalarının yerine gezmek için Ürgüp’e ziyareti ile başlıyor. Dimitrios bu güzel masal şehrini gezerken tesadüfler onun kitaba ismini veren Eşekli Kütüphaneci yani Mustafa Güzelgöz ile tanışmasını sağlıyor. Bu adın neden takıldığı ise çok güzel bir hikayeye dayanıyor. Mustafa Güzelgöz sorumlu olduğu kitaplığı yönetirken sadece oraya gelen insanlara kitap verip göndermekle yetinmiyor ve çevrede bulunan köylerde yaşayan insanlara eşeğiyle kitap taşıyor, insanlara kitapların önemini anlatıyor, okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyor, bilhassa kadınlara! Ben bu kitabı ne kadar anlatsam az kalır efendim, iyisi mi siz elinize alın kapağını açın, sayfaları çevirdikçe zaten elinizden bırakamayacaksınız, kitapları seven birinin bu kitabı sevmemesi imkansız bu kadar net konuşuyorum. İçeriği o kadar temiz ki ortaokuldan itibaren çocuklarınıza gönül rahatlığı ile okutabilirsiniz. Kitapların öneminin yanında işlenen barış ve dostluk teması aynı zamanda buram buram Anadolu’yu hissedeceğiniz akıcı anlatımıyla sizi Ürgüp’e götürecek bu eseri şiddetle tavsiye ederim. Anlatılanların gerçek olmasından sebep okuduktan sonra internette Mustafa Güzelgöz ismini yazdığınızda ilgili videolar çıkacaktır, onlara da bakmanızı öneririm. Aydınlanmamız, kendimizi geliştiren ve geliştirmiş bir toplum olmamız için kitaplar büyük önem arz ediyor, kitapları okumakla kalmayıp okunmalarını da sağlamamız ve okuduğumuz kitapları hayatımıza işlememiz gerekiyor. İşte tam bu noktada günümüzün Eşekli Kütüphanecisi olarak gördüğüm Havva Yorulmaz da bahsetmek isterim. Kitabı okurken hep aklıma geldi çünkü o da şu an Hatay’da okullar açıyor, ülkemiz kitap okusun diye uğraşıyor, çabalıyor. Yaptıkları ve yapacakları takdire şayan, şahsım adına ona buradan teşekkür etmek istedim
Eşekli KütüphaneciFakir Baykurt · Literatür Yayınları · 201018,3bin okunma