···Okunma: 14 Nisan 2023 22:32 Değersiz Bir Hayat okuduktan sonra inceleme yazmayı erteleyip durduğum bir kitap oldu ve aldığım notlara bakıp kitabın bazı kısımlarını tekrar okurken hatırlamaktan hoşlanmadığım bu hisleri tekrar yaşadım. Okuduktan sonra internette kitap hakkında yazılan yazıları ve yorumları okurken çok sevenleri olduğu gibi kitaptan melodrama diye bahseden insanlar olduğunu da gördüm ve kitaba dokuz puan vermeme rağmen iki tarafın da haklı olduğu kısımların olduğunu düşünüyorum.
Aynı üniversiteden mezun dört arkadaşın kendi bakış açılarından tanıtılmasıyla başladığımız romana onların geçmişlerini, hayallerini ve yaşama dair hissettikleri korkuları öğrenerek devam ediyoruz. Bu giriş bölümleri sayesinde karakterlerin birbirleri ile olan ilişkilerindeki bakış açılarını da anlamamız kolaylaşıyor. Kendi hayatları ve amaçları olan karakterler olarak roman ilerledikçe kısa bölümlerle onlara tekrar dönüş yapıyoruz ama romanımızın asıl odak noktası Jude. Arkadaşlarının gözünden de içine kapalı ve yaralı bir karakter olarak gördüğümüz Jude’un kendi kendine zarar verme eğiliminin sonucunda yaşadığı bir kaza karakterimizin düşündüğümüzden daha büyük bir sorunu olduğunu anlamamızı sağlıyor. Roman boyunca çocukluk travmalarına rağmen yaşamaya çalışan Jude onu destekleyen arkadaş çevresine ve ailelerine kabul eden Harold ve Julia’ya rağmen sorunlarını aşamıyor daha doğrusu bunun için çaba göstermeyi bile gereksiz buluyor. Kitabın sonlarında açıklığa kavuşan çocukluk deneyimlerini yaşayan herhangi biri de duruma ondan daha iyi bir tepki verebilir miydi bilemiyorum. Bu travmatik deneyimleri nedeniyle bedensel engelli de olan karakterimizin bakış açısından sonradan engelli olmuş bir insanın psikolojisini de gözlemleyebiliyoruz. Roman okuru özellikle beden ve zihin ilişkisi, travma ve ölüm konularında bakış açısını tekrar değerlendirmeye sevk ediyor. Bunların yanında yapılan eleştirilerde de haklılık payı var. Kitap ne kadar hoş görünse de karakterlerin kendisinin de garipsediği çok da gerçekçi olmayan bir arkadaş grubunu işliyor. Uzun bir dönemi ele alan romanda yirmili yaşlarında başlayan karakterlerimiz kitabın sonuna doğru ellili yaşlarına geliyor ama buna rağmen onlarda ciddi bir değişim göremiyoruz. Karakterler olgunlaşmaktan ziyade yaş alıyor gibiler. Ayrıca romanın geçtiği zamanın özellikle belirsiz bırakılması ve karakterlerin hayatları dışındaki olaylardan hemen hemen hiç bahsedilmemesi hayatlarını bir fanusun içinde yaşadıkları hissini yaratıyor -belki bu durum romanın daha kalıcı bir eser olmasına da sebep olabilir-.
Değersiz Bir Hayat uzun süre akıldan çıkmayacak bir roman ama cinsel istismar ve kendi kendine zarar verme gibi konuları barındırdığı için herkese hitap etmeyeceğini düşünüyorum.