Fiziksel şiddetten de en ağırı, insanlara uygulanan duygusal şiddettir.
2023 3. kitabı
Primo Levi'nin, 1944'te 650 kişilik Auschwitz toplama kampında tanık olduğu insanlık dışı olayları kaleme aldığı bir eser. Öldürmeyip süründürmenin tanımı niteliğinde bir otobiyografi olan, hayatının 13 ayını geçirdiği Auschwitz'te hayatta kalmayı başaran "24" kişiden biri olan Yahudi kimyager Primo Levi'nin romanı. İnsanlığın bittiği bir yerde insan olarak kalabilmenin ne kadar zor olabileceğini açık ve samimi bir şekilde anlatmış bizlere. İnsanların yaşadığı ruhsal çöküntüleri, tanık oldukları azapların ruhlarında ve bedenlerinde nasıl yaralar açtığını, deliliğe düşmemek için yaşam mücadelesini ve insan ruhunu en derinlerde yansıtmış. Kamplar hakkında binlerce kitap ve makale yazıldı, yüzlerce film çekildi, tarih derslerinde incelendi, televizyon programlarında tartışıldı. Etkisi hala Avrupa'da hissedilmektedir. Tüm tartışmalar, barbarlığın ve kötülüğün zirvesi olarak toplama kamplarına işaret ediyor. "Tamam anladik, çok kötüydü ama yeter artik" diye içlerinden geçiriyor insanlar zaman zaman.Yine de bu kitabı okuyun, okutturun. Sonra "Yeter artık" dersiniz. Primo Levi'nin ölümü hakkında net bilgi yok. Bazıları intihar ettiğini söylerken, diğerleri yaşadığı yerdeki merdiven boşluğundan düşerek öldüğünü söylüyor.
Edebiyat & Roman
Bunlar da mı İnsanPrimo Levi · Can Yayınları · 2018838 okunma