Hikayeye başlamadan önce, Gazap kuşuyla ilgili bir efsaneyi anlatmak isterim. Efsane şöyle der: Tüm yaşamında yalnızca bir kez, yeryüzündeki bütün yaratıklardan daha tatlı, daha dokunaklı bir sesle şakır bu kuş. Yuvasından ayrılır ayrılmaz bir Alıç ağacının acımasız dikenlerinden en sivri, en uzun olanına göğsünü gömer, ölümcül şarkısına başlar. Diken yüreğini parçalarken daha içli dile getirir azabını. Dünya susar kulak kesilir, Tanrı cennetinde mutlu olur gülümser. Çünkü en güzel şeylerin, böyle büyük acılar pahasına elde edildiğini herkes bilir! Ya da böyle der efsane...
Bu, Avustralya'ya taşınan ve oradaki yeni yaşam koşullarına uyum sağlamaya çalışan küçük bir Cleary ailesi hakkında trajik bir hikaye. Ana karakter - Meggie - Fiona ve Padraic Cleary'nin en küçük kızı. Hayatı dört yaşından yetişkinliğe kadar anlatılıyor. Avustralya'ya taşındıktan sonra Meggie, Katolik bir rahip olan Ralph de Bricassart ile tanışır ve zamanla birbirlerine aşık olurlar. Ancak Ralph, kiliseye ve Tanrı'ya ait olduğu için duygularına yenik düşemez ve Meggie’yi terk eder. Aptal. Hem aptal hem kör, burnunun dibindeki bariz olanı görmez, yani sakıncalı olduğu için görmek istemez. Hayatı boyunca Tanrı ve Meggie arasında kalan Ralph, kimi daha çok sevdiğinin cevabını bulamaz. Aslında, tek bir cevap var - kendisini. Sadece kendisini.
Yıllar sonra Meggie, Ralph'a benzediğini düşündüğü için Luke O'Neill ile evlenir. Çok geçmeden büyük bir hata yaptığını anlayan Meggie pişman olur.
Yazar, gururumuzun eylemlerimizi nasıl yönlendirdiğini çok iyi gösteriyor. Olay örgüsüne hayran kaldığım ve yıllar sonra tekrar okuyacağım bir kitap. Beni Colleen McCullough ile tanıştırdığı için anneme teşekkür ediyorum. Ve şunu da eklemek istiyorum, ne yazık ki Gazap Kuşları hak ettiği ilgiyi görmüyor. Burada bu kitapla ilgili çok az alıntı ve inceleme var. Bu beni her ne kadar üzse de, umuyorum ki bu inceleme sayesinde daha fazla okurun ilgisini çeker.