2023 6. kitabı
İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörü olan 1915 doğumlu Mina Urgan, tarihin pek çok önemli olayına tanık olmuş güçlü, karakterli, kendini tanımladığı şekliyle sıkı bir komünist. Yaşadığı hayata, özellikle gençlik dönemlerine bayıldım. Teknolojinin insan ilişkilerini henüz sabote etmediği , görüşmelerin ve buluşmaların sosyal medyada paylaşım konusu olması için organize edilmediği yıllarda, İstanbul'da geçirdiği dolu dolu yıllara ait anılarını anlatıyor yazar. Haliarnas Balıkçısı, Sait Faik, Orhan Veli, Ahmet Haşim, Yakup Kadri Yahya Kemal, Aziz Nesin, Necip Fazıl, Nazım Hikmet gibi edebiyatın seçkin isimleriyle olan anılar ve anektodlar çok güzeldi. Son bölüm olan "Siyasal" bölümünde, yakın siyaset tarihinde önemli bazı olayları içinde bulunmuş kişi olarak birinci ağızdan anlatıyor. Kitap boyunca fikrini beyan ettiği bir çok konuda kendisiyle aynı görüşlere sahip olduğumu farkettim. Ayakları yere sağlam basmış, 80 yaşında dahi savunduğu şeylerden ve bu uğurda çabalamaktan vazgeçmemiş kültürlü bir kadın. Hayran olduğum bir profili temsil ediyormuş kendisi öğrenmiş oldum Kendini öldürmek kolaydır. Anlık bir cesaret meselesidir sadece. Asıl zor olan yaşamaktır. Bunca felaket arasında, fazla rezil olmadan yaşamak gücünü bulmaktır asıl zor olan. Vatanseverlik, efendim, bir namussuzun son sığınağıdır. Gerçekten de bu namussuz herfiler ve kadınların namussuzluğu arttıkça, vatanseverlikleri de o derece artar.
Bir Dinozorun AnılarıMina Urgan · Yapı Kredi Yayınları · 202214,3bin okunma