Lise Meitner
2023 23. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 16:13
Gerçek hayat hikayesi olan bu roman da 1944 Nobel Ödülü alan ünlü Alman kimyager Otto Hahn ile 30 yıl aynı enstitü de görev alan ve yaptığı deneylerde beraber çalışan Avusturyalı yahudi kadın Fizikçi Lise Meitner ile olan karşılıklı hesaplaşmaları ele anıyor. Ödül almaya gitmeden önce Stockholm’de otelinde dinlenen Otto birden karşısında Lise’yi görür. Ayrılalı 8 yıl olmuş ve1938’de Nazi Almanya’sın dan İsveç’e kaçan Lise tüm çalışmalarını arkada bırakmak zorunda kalmıştı. Fakat yaşadığı haksızlıklar sadece kadın olmasından kaynaklanmıyor aynı zaman da yahudi bir bilim insanıydı. Bilimle uğraşması ve buluşları hiçe sayılıyordu. İşte bu haksızlıkları ve geçmişiyle yüzleşmek için Otto’nun yanına gelmişti. Otto’nun nükleer fizyonun bulunmasından dolayı kazandığı Nobel ödülünde kendinin payının hiçe sayılması ve görmezden gelinmesiyle ilgili hakkını aramalıydı. Bu roman boyunca devam eden hesaplaşma hem o zaman ki koşulları da gözler önüne koyarken, kişisel olaylardan bir genellemeye dönüşüyor. Maalesef kadınlar her zaman arka planda tutulmaya devem ediyor!! Kitaptan sonra araştırma yaptığımda kitapta ki yazıların birebir doğru olduğunu kanıtladı. İlgisi çekenlere tavsiye ederim. Çok edebi eser özelliği taşımasa da gerçek hayat hikayeleri olunca çok etkileyici oluyor. Lise Meitner’in hakkı yenilmemeliydi
Otobiyografik Roman
ÖdülCyril Gely · Timaş Yayınları · 2020487 okunma