Pulsuz. Hiçbir adres yok, tarih eklenmemiş. Çocukların kullandığı gibi çizgili bir kağıt parçasına (not kağıdı değil) büyük el yazısıyla yazılmış. Posta mührü: Torino 4 Ocak 1889. Dostum Georg'a, Beni bir kere keşfettin mi, bulman kolaydı; artık asıl zorluk benden kurtulmakta... Çarmıha Gerilmiş Olan. Bay Max Nordau'nun büyük bir bayağılıkla Nietzsche'nin tüm eserlerini bir delinin çalışmaları şeklinde damgalamaya çabalaması karşısında, kuvvetli bir coşkunluğun işaretlerinin yalnızca sondan önceki mektupta görüldüğüne ve bu deliliğin yalnızca son mektupta apaçık olduğuna, ayrıca niteliksiz bir şekilde olmadığına dikkat çekerim. Ancak 1888 yılının sonlarında bu berrak ve mükemmel zihin dağılmaya başladı. Her daim yüksek olagelmiş özgüveni, ölümcül bir şekle büründü. Kendisine dönük hafif ve incelikli ironisi, yerini Alman halkının eserlerini takdir edememesine dönük sürekli bir öfke patlamasına bıraktı. Yalnızca bir yıl önce küçük ancak akıllı bir okur kitlesi isteyen (2 numaralı mektup) Nietzsche gibi zeki birisinin kitlelerin kayıtsızlığından böylesi öfkelenmesi ona kötü geldi. Bundan sonra kendi hakkında en övgü dolu görüşleri dile getirdi. Sondan bir önceki kitabında şöyle demişti: "Almanlara ellerindekilerden en derin kitabı sundum"; sonuncuda da şöyle der: "İnsanlığa ellerindeki en derin kitabı sundum." Gelecekte sahip olmayı umduğu kitleyi şimdiden kendisinin varsayma isteğine boyun eğmişti. Okurun göreceği üzere, ismini Rusya'da ve Fransa'da duyurabilmek adına Paris'teki ve Petersburg'daki kişilerin adreslerini istedi benden. Ben de kanaatime göre en iyi olanları seçtim. Ancak gönderdiği kitaplar daha adreslere ulaşmadan Nietzsche, bir Almanca incelemesinde şunları yazdı: "Ve Petersburg ve Paris'te okunan bana, Almanya'da işte böyle muamele ediliyor." Neyin doğru olup olmadığını ayırt etme yetisinin dağılmaya başladığı, Prenses Tenicheff'e kitabını yollamasıyla belli olmuştu. Bu leydi bana, şaşkınlıkla ona ne tuhaf bir dost önerdiğimi yazmıştı: paketin üstündeki gönderen ismi kısmına "Deccal" yazdıracak denli zevkten yoksundu. Bundan bir süre sonra, delice ve dokunaklı mektubunu aldım, tahminen Nietzsche'nin aynı gün yolladığı ve hükümdarları Roma'da bir davete çağıracağını ve genç Alman İmparatoru'nu burada öldürteceğini söylediği bir başka mektup da gösterildi bana; bu mektup da "Nietzsche-Sezar" ismiyle imzalanmıştı. Bana gönderilen mektupsa "Çarmıha Gerilmiş Olan" ismiyle. Böylece açığa çıkar ki, bu büyük zeka, son megalomanyası içinde, kendini tarihin birbiriyle oldukça çelişen iki en büyük isminin arasında salınırken bulmuştu. Birkaç haftada, eşi bulunmaz bir dahinin, en ufak bir zihinsel parıltının dahi sonsuza dek söndüğü acınası bir yaratığa dönüşmesine tanık olmak oldukça üzücü.
Sayfa 109 - Dorlion Yayınevi·Kitabı okudu
Biyografi
Megasonik Siklon
Brandes, Nietzsche'nin deliliğinin artık açıkça görüldüğü 4 Ocak 1889 tarihli mektubu yayınlıyor ve başka kişilere de "tuhaf" şekilde imzalanmış olarak gönderilen mektuplardan söz ediyor.