2023 37. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2023 12:01
Çok ciddiyim, benden önce hiç kimse bilmiyordu doğru yolu, yukarıya doğru yolu: ancak benden sonra yeniden umutları, görevleri, önceden çizilmiş yolları oldu kültürün - ben neşeli elçisiyim onun... tam da böylelikle, aynı zamanda bir yazgıyım ben." Ecce Homo, "İşte İnsan" kitabı Nietzsche'nin kendini anlattığı otobiyografi kitabıdır. Birinci bölümde "Neden Böyle Bilgeyim Ben" başlığı altında hastalığından, babasından, kendi düşüncelerini oluşturan unsurlardan bahsediyor. İkinci bölüm "Neden Böyle Akıllıyım Ben"de ise yine hastalığından, beslenmesinden, okuma alışkanlığından, Almanlara bakış açısından, müzikten bahsediyor. Üçüncü bölümde "Neden Böyle İyi Kitaplar Yazıyorum"da kitaplarındaki üsluptan, konulardan, kadınlar hakkında düşüncelerinden bahsediyor. Diğer bölümlerde ise her bir kitabının tanıtımı niteliğinde özellikle Zerdüşt hakkında düşüncelerini aktarıyor bize. Nietzsche'de kendini beğenme, kibir, üstten bakma hissettim kitapta ilerledikçe. Kesinlikle bir Alman karşıtı, Almanları hiç sevmiyor, Alman kültürünü küçümsüyor ama yazılarını Almanca yazıyor. Tanrıya, dine bakışını zaten hepimiz biliyoruz. Özellikle karşı çıktığı kavram Hristiyan bakış açısı, ahlak sistemi. Topluma üstün ahlak kavramını dayatan insanların asıl ahlaksız kişiler olduğunu vurgulayarak karşı çıkıyor bu sisteme. Hakikatin kendilerinde olduğunu, iyilerin kendileri olduğunu savunanların asıl düzenbaz ve ahlaksız olduklarını savunuyor anladığım kadarıyla. Kadınlar hakkında da yine pek güzel cümleler kurduğu söylenemez. Böyle Söyledi Zerdüşt kitabını yazdıkları arasında en iyisi olarak görüyor. Ki üslup olarak gerçekten öyleydi fakat anlaşılırlık açısından aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Nietzsche belki de anlaşılmak istemediği için yazıyor. Azınlık tarafından anlaşılmak istiyor belki de. Onun hakkında onlarca kitaplar yazılmış, fikirleri yıllarca tartışılmış yine de tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum. Bu kitabıyla beraber diğer tüm kitaplarını da gerçekten bu zorlu okumaya hazır olanların okumasını tavsiye ediyorum.
Ecce HomoFriedrich Nietzsche · İş Bankası Kültür Yayınları · 201912,3bin okunma