2023 19. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2023 16:11
Mai semanın ümit çiçekleriyle başlayıp siyah gecenin karanlığı ile son bulan Ahmet Cemil’in yolculuğunu konu alan Halid Ziya Uşaklıgil’in müthiş betimlemeler ve akıcı dili ile kaleme almış olduğu klasik. Kafasındaki silsilelerden kurtulmak için tercümelerle başlayan serüveninde kendini yazmaya adayan, sonrasında bir eser ortaya çıkarmaya çalışan ve bu uğurda sahip olduğu her şeyden feragat eden bir Ahmet Cemil. Küçük yaşta geçim derdi ile ilk yarayı almış, sefalet ile burun buruna gelmiş, annesi ve kız kardeşine iyi bir hayat sunmaya çalışan bir Ahmet Cemil. Yazıları, sevdiği arkadaşları tarafından kötü eleştirilere maruz kalan bir Ahmet Cemil. Kardeşinin içine düştüğü ateşi kendisinin yaratmış olması düşüncesinde olan ve azap çeken bir Ahmet Cemil. Ama tüm bu zorluklar karşısında kalbinde saadet çiçekleri açtıran Lamia… Aşkın o güzel kollarına düştükten sonra çektiği tüm sıkıntıları unutan Ahmet Cemil’in bu aşkın da tuzağına düşerek yine acının eşiğine dayanmış olması. Ah Ahmet Cemil her zorlukta yanındayım demek istedim sana… “Ah! Biçare hırpalanmış, ezilmiş hayat! Mai bir gece ile siyah bir gece arasında geçen şu nasipsiz, talihsiz ömür! Bir elmas yağmuru altında açarak şimdi bir siyah inci yağmuru altında gömülen o emel çiçekleri!” Mai ve Siyah Halid Ziya Uşaklıgil
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · İş Bankası Kültür Yayınları · 202434,7bin okunma