2023 3. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2023 10:31
Uzak Şehir. *spoiler* {Okurken kendim için aldığım notlar olduğundan düzensizdir.} ✓ Çizimleri diğer okuduğum çizgi romanlara göre daha düzenli, daha reel. ✓ Hırsız olan oğluna hırsız cavitten uzak dur demek mi? Ah anne kadın ✓ İnsanlar suç işlerken neden vicdan rahatlatmak için mecbur bırakıldığını hisseder ki? ✓ Suçlara giriş 101 ✓İnsanın insanı iyileştirdiğini savunan bir annenin materyalist her şeyi para olan oğlunu ele alıyor çizgi roman. ✓ Babası iyi nasihatlerle büyütmüş volkanı. Vefat ettikten sonra sorumluluklar volkana kalmış. Emek sömürüsü düzeninde emeğinin sömürülerek üç kuruş kazanmaktansa hakkı olmayan beşe dikmiş gözünü Volkan da. E çevrese uygun olunca buna başlamış çalmaya. ✓ Düzenin içinde bulunmaktan nefret ediyor Volkan'ım. ✓ Hayatını kadınlıktan kazanan Lili'nin Hikayesi başlıyor. ✓ Kitap daha çok o gösterişli metropol ışıklarının parlatamadığı sokaktaki insanların yaşamından bir ruble sunuyor. ✓ Karakterlerde bol bol kaybolmuşluk var. ✓ Sürekli kulağa küpe laflar. ✓ Bol bol hüzün, dram geziniyor damarlarınızda. Dolmuşa binip de arabesk parçaya denk gelmiş gibi. Yaşla kafanı cama biraz da o silksin. ✓ Uzaktan kıyıdan savrulan insanların söylediği beylik cümlelerle yaptıklarının uyuşmamasını önemli hissetme ihtiyacına bağlıyor yazar, ezik hissetmeme. Hikaye ise istanbul seyahati dönüşü aracın içinden gördükleri ile şekilleniyor zihninde. Daha sonra o bölgeden birkaç kişi ile konuşarak tam bir kurgu oluşturuyor. ✓ Hikayeyi hırsızlık yaparak para kazanan Volkan'dan, Escortluk yapan Lili'den ve pis işleri döndürmeyi seven Cavit'ten okuyoruz. Üçü de sonunda harcanıyor. Tüm yaptıkları felsefe bir anda hiç oluyor sanki hayatları gibi. ✓ Gerçekten kurgu dışında uzak şehir deyip de aslında çok da uzak olmayan bir arka sokağı okuyoruz okurken. ✓ Sanki anlattıklarının matemi yansımış gibi çizimler bile soluk. O kadar renkli , cafcaflılıktan gözümün kamaştığı çizgi romanlardan sonra ağırlığı bir başkaydı. ✓ Bizim hayat kavgası dediğimiz şey aslında çizgi romanın özü. Hayat- yaşamak pahalı ama ölüm harcanmak çok kolay. Bir de karşında her şeyi kapatacak gücü ve parası olan insanlar varsa senin bir toz zerreciği kadar önemin kalmıyor. ✓ Siyasi göndermeler içerir. ✓ Günümüz kapital dünyasının suça yansıyışının eskizlerle diyaloglandırılmış hali.
Çizgi Roman
Uzak ŞehirLevent Cantek · İletişim Yayınları · 2015129 okunma