·544 syf.····Okunma: 18 Mayıs 2023 15:27 Kitap bir doktora tezi olarak basılmış; "amellerin imandan sayılması gerektiği ve amel etmeyenin küfür ehli sayılacağı" tezini savunan, bu minvalde sözü son derece uzatan, bilhassa günümüz selefcilerinin kendisine imam addettikleri kişilerin (İbn Teymiyye, Abdulvehhab, Nasuriddîn el-Banî gibi) görüşlerine sıkça yer verildiği baştan sona "İmam Ebu Hanife ve İmam Maturidî'ye reddiye" şeklinde ilerleyen orta seviye akademik bir eserdir.
Okurken içimi sıkan taraflar; "iddialar" ve "onlara verilen cevaplar"dan ziyade lafın çok fazla döndürüldüğü, araya bir çok başlık ve konunun sıkıştırıldığı, kronolojik sıralamanın dahi tam yapılamadığı gibi ... bir miktar teknik sıkıntıları yanında; üzerine bir de İmam Ebu Hanife ile hocasına ve öğrencilerine yönelik açık bir hücumün oluşu...
Bunun dışında, günümüz selefcilerinin davası gerçekten oldukça "problemli" geliyor bana. Havanda su dövmek misali, insanların neye ihtiyacı olduğunu, nasıl bir incelikle davet yapacaklarını bilemeyen, salt kaba ve tekfire-ötelemeye-ötekileştirmeye yatkın bir ahlakları olduğunu görüyorum. Bu eser, bu ahlakın somut bir örneği maalesef.
Ümidim, bu ülke için, cidden merhameti geniş, anlayışı açık ve ilmi kâfî derecede birilerinin sesinin daha çok duyulabilmesidir. Bu, Allah'a duamdır.