Puan vermedi·100 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2023 00:00 Roman ve hikayelerine alışkın olduğumuz Aytmatov'dan insan hakkında bir tiyatro eseri.
Yetişkin bir arkadaş grubu ve onların eşleri, kamp yapıp eğlenmek için Fuji-Yama adını verdikleri dağa çıkarlar. Liseden eski öğretmenleri de bu gruba daha sonra katılır. Grup üyeleri eski anılar, savaş yılları, arkadaşlıklar, sevgi, dostluk, güven, kişisel başarılar, hatalar vb. birçok konuda konuşurlar, tartışırlar. Bu konuşma ve tartışmaların odak noktası insanın, nasıl bir insan olması gerektiği konusudur.
Ah Sabru Ah!
Cengiz Aytmatov, Kaltay Muhammedcanov ile birlikte kaleme aldığı tiyatro oyunu Fuji-Yama’da “insan olma meselesi”ne dair güçlü ve sarsıcı sorular üzerine düşünmeye davet ediyor bizi. Adalet, hak, güven, sevgi ve dostluk gibi kavramların sorgulandığı Fuji-Yama ile hem kendileri hem de birbirleriyle yüzleşen bir arkadaş grubunun “insan” olmaya dair içsel arayışına ortak olurken Sabur’un vaktiyle dile getirdiği soruyu bir kez de biz soruyoruz kendimize: İnsan, nasıl bir insan olmalıdır?
Aytmatov en geniş anlamda türk kültürünün dünyada yeni ve güçlü bir atılım sağlayacak önemli bir değerdir. Buna karşılık ama yine de değeri fazla bilinmiyor gibi.
Aytmatov çok yönlü bir kişiliktir. Her şeyden önce iyi bir edebiyatçı. Bunu zaten okuduğunuzda ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız. Herhangi bir ekole, akıma da mensup değil. Tarzı tamamen kendine özgü bir isim Aytmatov.
Aytmatov eserlerindeki psikolojik ve sosyal çağrışımlar ile soyutlamalar, temel ele aldığı unsurları evrensel boyuta taşıyabilmesini sağlamıştır.
Eserlerinde Türk kültürünün ilişkin unsurlar vardır.
Hikâye ve romanlarında ele aldığı konuları işlerken, canlı cansız, gerçek hayal her şeye bir ruh katması en önemli özelliklerinden birisi.
Yazdığı eserlerin bir diğer temel özelliği de ; Bireysel ve kültürel özgürlüktür. Sovyet dönemine rağmen eserlerini korkusuzca yazma ve yayımlama cesareti göstermiştir. İşte gerçek bir Türk de olan KORKUSUZLUK/CESARET özelliği..
Bana göre en iyi öykü veyahut roman yazan yazarlar arasında, ilk 5'e çok rahat girer.