1 Ekim 2021
İlk Yayın Tarihi:
Haziran 2017
Ketebe Yayınları

Çok aşırı spoiler içerir(!)
·100 syf.·
2024 35. kitabı
İki yazarın birlik olup kaleme aldıkları bir tiyatro oyunu. Herkes Aytmatov'un tek başına yazdığını düşünebilir fakat ben Muhammedcanov'un yazmış olabileceğini düşünüyorum; ünlü bir yazarın adının geçmesiyle kendisinin de popüler bir yazar olabileceğini düşünmüş olabilir. Tâbi benimkisi zann ve zannlar büyük oranda yanılgıdır; kanmamak lazım. Allah'a inancı olmayan arkadaş grubunun -uzun zaman sonra- Fuji dağında kamp kurup sohbet etmelerine tanık oluyoruz. Sohbet esnasında öğretmenleri geliyor, o da eşlik ediyor sohbete ve orada bulunmayan arkadaşları hakkında tartışmaya başlıyorlar. Arkadaşlarının hayatlarını kaydırmış insanların Fuji dağında kamp kurması hayra neden olur mu? Olmaz tâbi. Evine giden öğretmenlerini uğurladıktan sonra tepeden aşağı taş atıyorlar ve çobanın karısını öldürdüklerinden habersiz uyuyorlar. Sonra sabah olunca orman işçisi geliyor, "beni polis gönderdi, biz gelene kadar onlar bir yere ayrılmasın, savcıyı çağırmaya gideceğim. Beni de şehre giderken yolumdan çevirdiler." diyor. Afrika'nın en ilkel kabilesindeki polisler bile böyle yapmaz da neyse... "Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste diyeyim." Her biri egoist olan bu arkadaşlar da dağılıp kaçıyorlar. İki kişi kalıyor kamp kurulan yerde... Olayın örgüsü böyle.. Yazar bitsin de nasıl bittiğinin önemi yok demiş bence. Sizde atlaya atlaya okuyun da nasıl biterse bitsin kitap. Kısaca: kamp kuruyorlar sonra sohbet muhabbet, bolca isyan küfür derken gece bir kadını bilmeden öldürüp sabahta kaçışıyorlar.:))) Keyifli okumalar dilerim.
2025 19. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 12:33
Savaş dönemin ruhu ve sonucunda insan psikolojisi üzerinde bireylerin birbirlerine yabancılaşmasının işlendiği bu tiyatro esintisi veren hikâye okuyucuda derin bir etki bırakacaktır. Yazarın bu kitabında karakterler arası içsel yolculuğu, vicdan ve ahlakı, arkadaşlık bağını, geçmişle hesaplaşma konularını işlerken hüzünlü bir ortamda tartışma havasında okuyucuya sunuyor. Yazar bu kitabında özellikle daha yoğun bir vicdan ve ahlak meselesi üzerinde duruyor. Dili oldukça sade anca anlam olarak derin olan bu eserde, vicdan ve ahlak, insanlık değerleri, geçmişle yüzleşme, duygusal bağ temaları işleniyor. Bu kitabı okurken aklınızı şu soru gelecektir: ‘’İnsan olmak ne demektir?’’ Bu sorunun cevabı arıyorsanız kitapta 74ncü sayfada bulacaksınız. ‘’Hayır, bitmez bir tartışmadır bu. İnsan nasıl insan olmalıdır Savaşta bile aynı tartışma: İnsan nasıl insan olmalıdır? Zafer çığlıklarında aynı tartışma İnsan nasıl insan olmalıdır? Ecel çığlıklarında aynı tartışma. Keyifli okumalar dilerim…
Fuji-YamaCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 2021698 okunma
İnsan, nasıl insan olmalıdır?
2025 17. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 20:34
Cengiz Aytmatov'un tiyatro olarak yazdığı eser.Zaten hep konuşma metinleri ile geçiyor.Yıllar sonra bir araya gelen arkadaşların, geçmişleri, bugünleri, karakter çatışmaları, geçmişin sırrı, insanın nankörlüğü ve bencilliğiyle sonlanan bir kitap. Hollywood filmlerinde kamp yapan arkadaşları anlatan filmler olur ya aslında onun gibi, sıkıcı değil asla.Keyifli okumalar.
Puan vermedi·97 syf.·
2021 165. kitabı
Fuji-Yama Cengiz Aytmatov Hikâye ve romanlarıyla tanınan Cengiz Aytmatov, bir tiyatro oyunuyla karşımıza çıkıyor bu kez. Çok yönlülüğüyle dikkat çeken bu eserin dar alanında, savaş sırasında arkadaşlarını ihbar ederek sürgüne gönderilmesine neden olan kişiler arasındaki dostluk, hak, adalet, güven, sevgi gibi duygular sorgulanır. Daha geniş alanında ise insanoğlunun saflığı, toplumdaki konumu, toplum ve zaman önündeki sorumluluğu gibi meseleler etrafında tartışılır ve sanata dair çok çeşitli sorulara yanıt aranır. Cengiz Aytmatov, Kaltay Muhammedcanov ile birlikte kaleme aldığı tiyatro oyunu Fuji-Yama’da “insan olma meselesi”ne dair güçlü ve sarsıcı sorular üzerine düşünmeye davet ediyor bizi. Adalet, hak, güven, sevgi ve dostluk gibi kavramların sorgulandığı Fuji-Yama ile hem kendileri hem de birbirleriyle yüzleşen bir arkadaş grubunun “insan” olmaya dair içsel arayışına ortak olurken Sabur’un vaktiyle dile getirdiği soruyu bir kez de biz soruyoruz kendimize: İnsan, nasıl bir insan olmalıdır?
2021 51. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2021 18:15
İnsan, nasıl bir insan olmalıdır? Adalet, hak, güven, sevgi ve dostluk gibi kavramların sorgulandığı Fuji-Yama ile hem kendilerini hem de birbirleriyle yüzleşen bir arkadaş grubunun "insan" olmaya dair içsel arayışına ortak olurken Sabur'un vaktiyle dile getirdiği soruyu bir kez de biz soruyoruz kendimize : İnsan, nasıl bir insan olmalıdır? Kitap okurken beni çok düşündürdü. İnsanın görüşlerini farklı bakış açılarıyla çok güzel anlatıyor. İnsanın var olma kaygısını, varlığını dayandırdığı hakikatleri görebiliyoruz. Kitabı bitirdiğimde zihnimde yankılanan ayet: "Şu bir gerçek ki insanoğlu çok zalim, çok nankördür!"
2022 65. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2022 01:53
Lise çağlarında aynı yatılı okulda okuyup, savaş patlak verince birlikte gönüllü olarak savaşa giden dört arkadaşın yıllar sonra eşleriyle birlikte bir araya gelişlerini, geçmişte beraber savaştıkları yakın dostlarını anmalarını, geçmişlerinin en büyük sırrını tartışmalarını ve günün sonunda sırrın ortaya çıkmasını anlatan kısa ve keyifli bir piyes…
Fuji-Yama
2023 183. kitabı
Okunma: 22 Mayıs 2023 00:00
Roman ve hikayelerine alışkın olduğumuz Aytmatov'dan insan hakkında bir tiyatro eseri. Yetişkin bir arkadaş grubu ve onların eşleri, kamp yapıp eğlenmek için Fuji-Yama adını verdikleri dağa çıkarlar. Liseden eski öğretmenleri de bu gruba daha sonra katılır. Grup üyeleri eski anılar, savaş yılları, arkadaşlıklar, sevgi, dostluk, güven, kişisel başarılar, hatalar vb. birçok konuda konuşurlar, tartışırlar. Bu konuşma ve tartışmaların odak noktası insanın, nasıl bir insan olması gerektiği konusudur. Ah Sabru Ah! Cengiz Aytmatov, Kaltay Muhammedcanov ile birlikte kaleme aldığı tiyatro oyunu Fuji-Yama’da “insan olma meselesi”ne dair güçlü ve sarsıcı sorular üzerine düşünmeye davet ediyor bizi. Adalet, hak, güven, sevgi ve dostluk gibi kavramların sorgulandığı Fuji-Yama ile hem kendileri hem de birbirleriyle yüzleşen bir arkadaş grubunun “insan” olmaya dair içsel arayışına ortak olurken Sabur’un vaktiyle dile getirdiği soruyu bir kez de biz soruyoruz kendimize: İnsan, nasıl bir insan olmalıdır? Aytmatov en geniş anlamda türk kültürünün dünyada yeni ve güçlü bir atılım sağlayacak önemli bir değerdir. Buna karşılık ama yine de değeri fazla bilinmiyor gibi. Aytmatov çok yönlü bir kişiliktir. Her şeyden önce iyi bir edebiyatçı. Bunu zaten okuduğunuzda ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız. Herhangi bir ekole, akıma da mensup değil. Tarzı tamamen kendine özgü bir isim Aytmatov. Aytmatov eserlerindeki psikolojik ve sosyal çağrışımlar ile soyutlamalar, temel ele aldığı unsurları evrensel boyuta taşıyabilmesini sağlamıştır. Eserlerinde Türk kültürünün ilişkin unsurlar vardır. Hikâye ve romanlarında ele aldığı konuları işlerken, canlı cansız, gerçek hayal her şeye bir ruh katması en önemli özelliklerinden birisi. Yazdığı eserlerin bir diğer temel özelliği de ; Bireysel ve
Tiyatro
2022 14. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2022 14:34
Tiyatro bir eser ve yine çok güzel. #cengizaytmatov yazıyor ya cidden güzel yazıyor adam. Bir insanın kaleminden çıkan her sözcük mü güzel olur? Bu kitabı da harikaydı cidden. 5 arkadas üzerinden insanlığı sorguluyor aslında yazar. Sevgiyi, dostluğu, güveni, adaleti anlatıyor bu arkadaşlar üzerinden. Fuji-Yama toplandıkları dağın ismi. Eşleri ile beraber orda insanliklarini sorguluyorlar aslında. Ah ne güzeldi be! Kesinlikle okuyun. #parlakmeltemkitapligi
Fuji-YamaCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 2021698 okunma
İnsan, nasıl insan olmalıdır?
2022 224. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2022 15:39
Temelinde vicdan sorgulayan bir kitap olarak okudum. Kısa ve öz bir oyun aslında çabucak bitiyor ama etkisi kalıyor bence. Okumam boyunca devamlı tahmin yaptım acaba o mu şikayet etti bu mu etti? Aslında ne fark eder ki, biri etti diğerleri sessiz kalarak ona yardım etti. Kısaca insan nankör ve çıkarcı. İki gün boyunca Sabur'u konuşup vicdan yapıyormuş gibi görünenler bile bir taşla ölen kadın için yine kendilerini kurtarma peşine düşüp bir ah vah bile etmediler. Kadınların daha vicdanlı olup erkeklerin hallerine şaşırmaları da bu adamların ne denli bencil olduğunu gösteriyor zaten ama onların yerine kendimi koydugumda böyle bir adamla bir ömür nasıl geceri düşündüm resmen ilk fırsatta yüzüstü bırakmaya çok hazırlardı. Yüz yıl geçse de başlarına bir iş gelse ya da birini yakabilecek güçleri olsa aynı davranırlar demek ki. Aytmatov'un daha önce neredeyse tüm kitaplarını okudum ama oyununu okumamıştım.oyun şeklinde yazılmış bu eserini güzel ve sorgulayıcı buldum.
2021 20. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2021 19:39
Kitap Cengiz aytmatov un tiyatro türünde yazdığı bir eser. Aytmatov u roman ve öykü haricinde de bir eser de okuyarak tüm kitaplarını okumayi başardım.. Kitap Fuji yama denilen dağ da 4 çocukluk arkadaş ve eşlerinin buluşmasıyla başlar . Daha sonra eski öğretmenleri de dahil olur . Özgeçmişlerini sorguladiklari , okul yılları, savaşa katılmaları ve başarıları , ve arkadaşlarının şiirleri ile sanata edebiyat a savrulmalarına şahit olduğumuz , herkesin kendi hatalarını veya pişmanlıklarını anlattığı , kardeşlik - hainlik - edebiyat ve haksızlıklarin tartışıldığı bir oyun olmuş. Keyifle okudum diyebilirim ..

Cengiz AytmatovYazar · 68 kitap
Cengiz Aytmatov, (Kırgızca: Чыңгыз Айтматов (Çıňğız Aytmatov), Rusça: Чингиз Торекулович Айтматов) (d. 12 Aralık 1928, Kırgızistan - ö. 10 Haziran 2008, Almanya). Ünlü Kırgız Türkü edebiyatçı, gazeteci, çevirmen ve siyasetçi. 12 Aralık 1928 tarihinde Kuzeybatı Kırgızistan'daki Talas eyaletinin Şeker köyünde doğdu. Babası Torekul Aytmatov, Sovyet Kırgızistanı'nda seçkin devlet adamı idi, ancak 1937'de tutuklandı ve 1938'de kurşuna dizildi. Tatar kızı olan annesi Nagima Hamziyevna Abdulvaliyeva tiyatro aktrisiydi. Adı, Cengiz Han'dan esinlenerek konulmuştur. Gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmişti. O dönemde zaten yeni yerleşmeye başlayan siyasî sistemle, bir de savaşla mücadele etmek zorundaydı. Çok genç yaşta çalışmaya başladı; çünkü II. Dünya Savaşının SSCB üzerindeki etkileri gençleri de etkiliyordu, yetişkinler savaşta olduklarından, gençlere büyük iş düşüyordu. On dört yaşında köyündeki sekreterliğe girdi. Burada tarım makinelerinin sayımı, vergi tahsildarlığı gibi işlerde çalıştı. Köyünden, Kazakistan'a giderek Cambul Veterinerlik Teknik Okulu'nda okudu. Daha sonra şimdiki Kırgızistan'ın başkenti olan Bişkek'e giderek burada Frunze Tarım Enstitüsü'nde öğrenimine devam etti. Ardından Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü'ne geçti ve 1956 ile 1958 yılları arasında Moskova'da okudu. Yazmaya bu yıllarda Pravda gazetesinde başladı. Yazdığı eserleriyle üne kavuştu ve 1957 yılında Sovyet Yazarlar Birliği'ne üye kabul edildi. 1963'te Lenin Ödülü'nü aldı. Eserleri yüz elliyi aşkın dile tercüme edildi. 1990-1994 yıllarında Sovyetler Birliği'ni ve Rusya Federasyonu'nu, sonra ise 2008 yılına kadar Kırgızistan Cumhuriyeti'ni büyükelçi olarak temsil etti. Aytmatov, Gün Olur Asra Bedel romanının film çekimleri için gittiği Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'da 16 Mayıs 2008'de rahatsızlandı ve böbrek yetmezliği teşhisiyle tedavi için Almanya'ya getirildi. Almanya'nın Nürnberg kentindeki Klinikum Nord'da tedavi gören Cengiz Aytmatov, komaya girdi.10 Haziran 2008 tarihinde Nürnberg'de hayatını yitirdi.