·84 syf.····Okunma: 25 Mayıs 2023 10:22 Samipaşazade Sezai’nin “Küçük Şeyler” isimli kitabını 1891 yılında kaleme almıştır. Açıkçası Türk Edebiyatı için oldukça önemli görülen bir eser olduğunu söyleyebilirim. Bu eseri önemli kılan en büyük etki yazarın, Batı Edebiyatındaki hikayelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatının ilk örneği kabul edilen bu eseri yazmış olmasıdır. İsterseniz kitabın içeriğine bakalım. Kitap birbirinden farklı dokuz hikâyeden oluşuyor. Benim en çok hoşuma giden “Kediler, Düğün ve Pandomima” oldu.
“Kediler” hikayesinde otuz üç senelik evliliği ile çok sevdiği kedileri arasında kalmış bir kadının öyküsünü anlatıyor. Açıkçası benim oldukça hoşuma giden, hatta okurken yüzümde tebessüm oluşturan kısa bir hikâye olduğunu söyleyebilirim.
İkinci olarak beğendiğim hikâye “düğün” oldu. Behçet Bey adında bir adamın Sitare isminde ki bir kadınla dünyaevine girmesini konu alıyor. Tabii ki bu evlilik aslında o kadar da masum olmamakla beraber Behçet Bey’in güzeller güzeli cariyesi bu hikâyede en ağır hasarı alıyor. Arzularına teslim olmuş bir adamın ilgi ve alakasını sevgi olarak algılayan zavallı kızın öyküsüne büsbütün üzülmekle beraber Behçet Bey’i hiç sevmediğimi söyleyebilirim. Eminim kitabı okuduğunuzda neden sevmediğimi daha iyi idrak edeceksiniz.
Son olarak “pandomima” isimli hikâyede otuz üç yaşındaki Paskal, tiyatro da oyununu sergileyen kendi halinde bir adamdır. Bu adamın gösterilerine katılan Eftelya isimli bir kadın, ilginç bir şekilde düzenli olarak bu tiyatroya gelir. Annesinin bu durum dikkatini çekince kızına, burada çok mu eğleniyorsun? diye soru yöneltir. Kadının kızı, şu cevabı verir: “Paskal’ı bundan evvel ölen sevgili köpeğime benzettiyorum ve bazen hal ve tavırlarını, maymuna benzetiyorum.” Şeklinde bir savunmada bulunur. Ne yazık ki kadının bu görüşlerinden bihaber olan Paskal, içten içe kadını sever ve hatta onun hayalini kurarak günlerini geçirir. Kim bilir kadının, kendisi hakkında neler düşündüğünü bilseydi adeta yerle yeksan olurdu. Bana kalırsa okunabilir bir kitaptı. Bu tarz hikayeler ilginizi çekiyorsa bir şans verin derim.