Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Vaaaayb! (!)
Dün akşam, yaş ortalaması 20 olan bir konsere gittim. Gülüyor eğleniyorken yanımda bulunan pek bi’ hanım hanımcık olan kız, kulağıma eğilerek “sen vaybı almışsın ya! Çok iyi!” dedi. Ne aldığımı anlamadım ve tekrar sordum. Sordum ve öğrendiğime göre bu yaştakilerin -ki bu yaştakilerden biz, büyük işler yapmalarını bekliyorduk. “Bu kuşak çok zekî yeaa!” diyorduk.- diline takılmış bir sözcük imiş “vibe”. Nedir bu “vibe”? Çok basit bir Vikipedia bilgisi ile bu sözcüğün “vibration”un kısaltılmış hâli olduğunu görebiliyoruz. “vibration” nedir diye baktığımızda ise bu sözcüğün “vibraphone”un (çalgı) kısaltması olarak kullanıldığını görüyoruz. Ardından ise “vibration”un argo anlamıyla “içgüdüsel duygu” şeklinde kullanıldığını görüyoruz. Latince kökene (weip) sahip olan bu sözcük “sallama, titreşim” anlamına gelmekle birlikte şuradaki -> etymonline.com/word/vibe bilgiye göre 1970’lere dek “sezgisel sinyal” anlamı yani argo kullanımı yaygınmış. Biz bu ülkede bu sözcüğe “Elektrik” dedik, “enerji” dedik, “sinerji” dedik, “aura” dedik. Şimdi sırada “vibe” var sanırım. Peki şimdi, gerçekten böyle bir sözcüğü Türkçenin içine yerleştirmeye çalışmak anlamlı mı? Kesinlikle hayır! Bu sözcüğü kullanmak yerine belki “ortamın/kişinin havası” şeklinde bir kullanım olabilir. Bir şeyin farkında olmalıyız ki Türkçe, tehlike altında olan diller arasında ve biz dilimizi korumazsak yaklaşık 250 yıl sonra Türkçe konuşulmuyor olacak. Orta yaş ve üzerinin Arapça-Farsça hevesi ile yeni neslin İngilizce hevesi yok edecek dilimizi. Etkileşimi reddetmek mümkün değil ancak yok olmayı reddetmeliyiz.
··1 alıntı·
5,6bin görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
hakan özer okurunun profil resmi
1949 Eğitim Antlaşması ile ABD'den Türkiye eğitimini kontrol eden anlaşma imzalanması ile başlayan köy enstitülerinin kapatılması ile devam eden sürec sonrası eğitimin bu duruma düşmesi normal değil mi sizcede ?
Hilâl okurunun profil resmi
Bu konudaki en önemli etkenin, sosyal medyanın yanlış kullanımı olduğunu düşünüyorum. Çünkü sosyal medya için ve ona göre yaşayan bir güruh oluştu.
2 sonraki yanıtı göster
Ynsmr okurunun profil resmi
Bunu George Orwell 1984 te çok güzel ve etkili bir şekilde açıklamış fakat bu o kadar olağan bir durumda işliyorki insan hem çok şaşırıyor hem şaşırmıyor öyle acayip saçma bir durum yinede tek bir gerçek var doğanın zekası insanın erişemeyeceği düzeydedir ve orada rayına oturmayan bir şey yoktur..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.