2023 37. kitabı
#basakile1001okuyoruz 2023 yılı mayıs ayı kitabımızdı bu eser. Kitabın arka kapak yazısında kitabın ‘insanlık komedyası’ başlığı altında tasarlanmış dev romanlar dizisinin en tanınmış, en sevilen bölümlerden biri olduğu söylenmiş, hatta Balzac bir süre sonra Eugenie Grandet ‘in yazarı diye anıldığına sinirlenmiş, bu nedenle Balzac’ın çok daha öne çıkan eserlerini henüz okumamış olsam da grubumuz ile birlikte bu kitabı okuduğum için mutluyum, Balzac’ın bol tasvirlere yer veren dili yorar mı diye düşünmüştüm , tam tersine çok keyifli geldi, sokağı, evi, bahçeyi, insarları tasvir ettiği kısımlar güzeldi. Bundan sonrası sürpriz kaçıranlar içerebilir, benim gibi içeriğini bilmeden okumayı sevenlerdenseniz bundan sonrasını okumayın bence Konusuna gelince taşrada yaşayan Grandet ailesinin hayatı aktarılıyor. Para, cimrilik ve çıkar üzerine dönemin taşra yaşantısı, dedikodular, kurnazın herzamanki gibi kesesini doldurması, kadına verilen ( verilmeyen) değer güzel aktarılmış, Babacan Grandet, varyemez, kurnaz, çıkarcı, müşterileri kızıştırmak için sahtesinden kekeleyen kurnaz Grandet servetine kuruş üzerine kuruş katıyor, şarap fıçıcısı iken, fransız devrimi sonrası kargaşadan yararlanıp belediye başkanı bile olmayı başaran, bu sırada da kesesini dolduran, zengin bir aileden eş seçip onun servetini de kullanan, gördüğü tüm fırsatları değerlendiren , çevreden gelen avantalarla evine erzak bile almadan , av etleri ile yetinerek ete para vermeden, yaşayıp giden, soba yakmayı, ısınmayı bile masraflı bulup, lüks bir yana temel ihtiyaçları bile kısıtlayan , pintilikte çığır açan Grandet..son anına kadar da maddi değerler için yaşıyor. Hiç birşeyden habersiz tüm dünyaları küçük evlerinden ibaret karısı ve kızı Eugenie baba Grandet’in tersine iyilikle , ( yazar bol bol hristiyanlık ışığı içinde olduklarını belirtiyor) güzellikle, hayırseverlikle donatılmış insanlar. Bir de Babacan Grandet’e her hücresi ile sadık Nanon var, genç bir kızken çirkin olduğu için kimsenin hizmetçi olarak kabul etmediği, Grandet’in ise güçlü kuvvetli olduğunu farkedip üç kuruşa , göreceli iki tatlı lafa kendisine bağlayıp yanında ömür boyu çalıştırdığı sadık hizmetçi Nanon..Varken yokluk içinde geçen yaşamlar.. bana sorarsanız aklın sınırını zorlayan bir saflık ve çilekeşlik içindeler Eugenie daha eğitimli, görgülü, özgüvenli olsaydı yine böyle bir hayatı olur muydu diye de sorguladım tabii..Eugenie ile evlenmek için birbiri ile rekabet halindeki çıkarcı aileler rekabet ededursun, Paristeki kuzen Charles trajik bir şekilde eve düşüp, evin kızının gönlünü çalınca sahneler değişiyor. Charles bu sırada taşra yaşamının sadeliği ile Paris şehir yaşamının şatafatını, lüks yaşamı da karşılaştırıyor, sonuçta Eugenie aşktan yana da umduğunu bulamıyor, gerçi Charles’in beni bu konu da çok şaşırtmadığını da söylemeliyim zaman bazıları için daha hızlı akıyor ve zaman mekan değiştikçe duygular da değişebiliyor aşka ve sözlere olan bağlılıklar da gevşeyebiliyor , yani bu kısmını tahmin etmiştim zaten. Grup toplantısına kadar bitiremesem de, grup arkadaşlarımın güzel yorumlarını sonradan okudum ve karakterlerin bazılarının yeterinde derinlikli olmadığı, daha güzel işlenebileceğine dair yorumlara da kesinlikle katılıyorum. Elimde hem iş bankası klasikler serisinden, hem de Can yayınları kadın klasikler serisinden mevcut olan eseri, ben Can yayınları kadın klasikler serisinden okudum, kapaklarını çok beğensem de bu serinin, çeviri de birtakım eksiklikler, kelime seçimlerinde hatalar olduğunu düşünüyorum, tekrar okusam tercihim iş bankası yayınlarından olurdu, en azından çevirileri karşılaştırabilmek için. bunun dışında, Balzac’ın da eseri kaleme alırken ufak unutkanlıkları hataları olduğu farkediliyordu, en barizi kapısı babası tarafından dıştan kilitlenen Eugenie’nin babasına birşeyler söylemek için odadan fırlaması , kilitli kapıyı kendisinin açabilmesiydi … sanırım 170. Sayfa civarında geçen bu hata, unutkanlıkla yapıldığına dair dipnotta da belirtilmişti. Dünya tarihinde önemli bir eser olduğunu düşünsem de , Balzac’tan daha çok sevebileceğim eserler okuyacağımdan da eminim yine de okuduğum için mutlu oldum.
Eugénie GrandetHonore de Balzac · Can Yayınları · 20213,909 okunma