Sanatçı? Komünist? Subay?
2023 43. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2023 13:48
Uzun bir aradan sonra okuduğum ilk postmodern romandı. Böyle romanların beni ne kadar yorduğunu ve heycanlandırdığını unutmuşum, güzel bi ter atma deneyimiydi benim için . #y:221ile ilk tanışmam bu kitap eşliğinde olmuş oldu . Cahilliğimi mazur görmenizi umarak itiraf ediyorum da daha önce ismini bile duymamıştım üstelik Nobel ödüllü bir yazarmış kendisi. Gözden kaçırdığıma da üzüldüm açıkçası çünkü uzun zamandır okuduğum en sağlam kitaptı . İnsan ilişkilerini , hepimizin içinde olan o yalnızlık ve umursamazlık dürtüsünü oldukça çarpıcı bir şekilde aktarmış bize yazar karakter aracılığı ile . Sammy Mountjoy babasını hiç tanımamış evlilik dışı bir ilişkinin çocuğudur . Annesi , Sammy 'nin babası hakkında daima anlatacak bir mit bulduğu için asla kim olduğunu öğrenemedik. Zaten Sammy ile bunu pek de umursamadık . O kadar çok şey yaşandı ki size nerden anlatmaya başlamam gerektiğini bilmiyorum. Babasız olan Sammy küçük yaşta annesiz de kalınca onu kilisenin rahibi evine alır ve vasisi olur . Fakat Sammy bir rahip için fazla kafası karışık bir çocuk ve gençtir. Gittiği lisede fizik öğretmeni ve dini dersler öğretmenin öğretileri arasında kalan genç adam sonunda evreni mantık ile açıklamanın daha doğru olduğuna karar verir . Bunda öğretmenlerinin Kişiliği de etkili oldu çünkü din dersi öğretmeni olan orta yaşlı ,sert bir kadın Sammy 'ye asla istediği bilgileri ve ilgiyi vermedi. O da fizik öğretmeni ile arayı kapatınca öğretileri de onu öğretileri oldu bi bakıma bu bi seçim değil de kabullenişti. Yetenekli bir sanatçı olan Sammy gençken Beatres adında bir kıza takıntılı şekilde bağlanır . Takıntı çünkü kendisi bile mutlu değilken sürekli bir şeyler yapmak için Beatres'ı zorlar . Bu zorlamalar zamanla onu bile sıkar ki sonunda istediklerini gönül rızası ile yapacak komünist başka bir kadın bulur ve Beatres 'ı onunla aldatır tabi ki ilişkilerinde başka bir ruhun hayaletini her kadın gibi Beatres da anlar fakat o Sammy ile geçirdiği onca vakit , onun için yaptıkları, feda ettikleri gibi sebeplerden bırakmak istemez genç adamı fakat görünen o ki yapacak pek de bir şey yok . Sammy komünist kadınla evlenip bir de çocuk sahibi olurken . Beatres'ın payına ise ne yazıktır ki bir akıl hastanesine esir olmak düşer . Sammy 'nin suçu değil ama yine de onun suçu işte, zaten pek de normal bir kız olmayan tatlı Beatres 'e gençliğini verdiği adamın onu aldatması fazla gelmiş olmalı . II. Dünya Savaşı sırasında İngiliz bir Yüzbaşı olarak katılan Sammy birgün Almanalara esir düşer . Esir düştükleri kanptan bir şekilde kaçmayı başaran bir dolu İngiliz, Almanların sarsılmaz sistematiğini bozma cüretini göstermiş oldukları için o gine kadar oldukça insancıl biçimde muamele gören misafirlerken birdenbire açık hedef haline gelirler . En açık hedef de tabiki kumandanları olan Yüzbaşı Sammy'dir , Zavallı kumandan bir üniversite Doktoru tarafından önce sorguya ardından da psikolojik işkenceye maruz bırakılır . Psikolojik işkence sırasında delirmemek içinse hayatını eşelemeye başlar. O kadar karmaşık bir hayata sahip ki Sammy, hayatın karşısına çıkardığı tüm yollara sapan bir karakter düşünün . Bazen bir avare, bazen bir filozof . Bazen onu kurşuna dizseniz bile bir şey yapmayan adamı, Bazen artık ona bir şeyler yapmaması için yalvarırken buluyorsunuz kendinizi . Sizi deli ediyor , sizi düşündürüyor, sizi üzüyor ve daha pek çok şey . Anlattıklarım kitabın 3te 1i bile değil belki ama bence kendinize bir iyilik yapıp okumalısınız bu kitabı. Fikirlerimi okumaya zaman ayırdığınız için teşekkür ediyorum
Edebiyat & Roman
Serbest DüşüşWilliam Golding · İş Bankası Kültür Yayınları · 2016985 okunma